Κύριος αρχιτεκτονικήΤο παρεκκλήσι του Trinity College, Oxford: Μια επιστροφή στο μεγαλείο

Το παρεκκλήσι του Trinity College, Oxford: Μια επιστροφή στο μεγαλείο

Πιστωτική κάρτα: Will Pryce / © Country Life Picture Library
  • Κορυφαία ιστορία

Ένας από τους πιο θαυμασμένους εσωτερικούς χώρους της Οξφόρδης έχει αναβιώσει, όπως αναφέρει ο John Goodall. Φωτογραφίες από Will Pryce.

Γράφοντας στο ημερολόγιό του στις 12 Απριλίου του 1694, ο αρχαιολόγος της Οξφόρδης Anthony Wood σημείωσε ότι το νέο ξωκλήσι της τριήθειας ήταν αφιερωμένο για μια ευσεβή χρήση ... Η πόρτα του παρεκκλησίου άνοιξε, ο επίσκοπος της Οξφόρδης εισέβαλε, γονάτισε και είπε κάτι. και στη συνέχεια στη χορωδία ξαπλωμένος πάλι. και έτσι στο βωμό ...

«Όταν έγινε η υπηρεσία, ο Δρ Θωμάς Συκές κήρυξε έναν από τους ανώτερους υποτρόφους. Στη συνέχεια πήγε στο δείπνο στην αίθουσα, όπου η εταιρεία ήταν ευγενικά διασκεδάσει. Ο πρόεδρος δημιούργησε το εξωτερικό, το οποίο του κοστίζει 17.000 λίρες. και το εσωτερικό από τους ευεργέτες ».

Το ξύλο, που γνώριζε την Οξφόρδη και το πανεπιστήμιο καλά, είχε παρακολουθήσει ολόκληρη τη διαδικασία της κατασκευής του παρεκκλησίου. Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί η είσοδός του δηλώνει μόνο το υπερβολικό κόστος του νέου κτιρίου.

Το εξωτερικό παρεκκλήσι και ο πύργος πύλης. © Βιβλιοθήκη εικόνων της Will Pryce / Country Life

Άλλοι επισκέπτες λατρεύτηκαν στο νέο εσωτερικό. Η Celia Fiennes, γράφοντας το επόμενο έτος, την περιέγραψε ως «όμορφη μεγαλοπρεπή δομή». Είναι το Lofty και το περίεργο ζωγραφισμένο - η Rooffe και οι πλαγιές της ιστορίας της ανάδυσης του Χριστού μια πολύ λεπτή σκάλισμα από λεπτό λευκό ξύλο ακριβώς όπως και στο Windsor ... Ολόκληρος ο Chappel είναι επιστρωμένος με καρυδιά και το ωραίο γλυκό ξύλο ... όπως το Cedar και ένα Reddish Coullr '.

Ο Πρόεδρος που επέβλεπε την κατασκευή του παρεκκλησίου - και η κύρια πύλη του κολλεγίου που στέκεται σαν ένας πύργος αμέσως δίπλα του - ήταν μια εξαιρετική φιγούρα στη ζωή του πανεπιστημίου του 17ου αιώνα. Ο Ralph Bathurst ήρθε για πρώτη φορά στην Trinity το 1634 και θα παραμείνει στενά συνδεδεμένος με τη ζωή του κολλεγίου για τα επόμενα 70 χρόνια.

Η Τριάδα ήταν ο διάδοχος φορέας στο Durham College, ένα μεσαιωνικό μοναστικό ίδρυμα καταστέλλεται στην Μεταρρύθμιση. Ιδρύθηκε στα μεσαιωνικά συλλογικά κτήρια του Sir Thomas Pope το 1555.

Το εσωτερικό του παρεκκλήσι με εξαιρετικά ένθετο βωμό του. © Βιβλιοθήκη εικόνων της Will Pryce / Country Life

Το 1644 ο Bathurst χειροτονήθηκε ιερέας και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ανέλαβε τη μελέτη της ιατρικής. Αυτά ήταν τα συμφέροντά του στη φυσική φιλοσοφία που εντάσσεται στο βασικό κύκλο της Βασιλικής Εταιρείας το 1662. Το 1664 ο Bathurst έγινε Πρόεδρος της Τριάδας και έλαβε την ευκαιρία του γραφείου του να παντρευτεί τη Μαρία Τρίσταμ.

Ο Bathurst ξεκίνησε αμέσως τις αρχιτεκτονικές βελτιώσεις στο Trinity με τη βοήθεια του Sir Christopher Wren, ενός άλλου συναδέλφου της Βασιλικής Εταιρείας. Ότι ο Bathurst είχε επίγνωση της αρχιτεκτονικής εικόνας του κολλεγίου του είναι υπονοούμενος από ένα περίεργο ανέκδοτο που σχετίζεται με το Wood το 1661.

Ο Bathurst ανέφερε ότι ο Πάπας, ο ιδρυτής του κολλεγίου, ήταν ένας κλεπτομανός ο οποίος, «αν και πήγε να επισκεφθεί τους φίλους του [θα], χαλύβδιζε ένα πράγμα ή άλλο ότι μπορούσε να βάλει το χέρι του, να βάλει στην τσέπη του ή κάτω από το gowne του» . Αναφερόμενος σε αυτό, ένας μελετητής του κολλεγίου στη δεκαετία του 1580, ο Henry Cuffe, επικρίθηκε στην εταιρεία: «Μια ευλογιά! Πρόκειται για ένα φτωχό κακό κολέγιο: το πιάτο που έκλεψε ο ιδρυτής μας θα χτίσει ένα άλλο ». Το αστείο του κόστισε την υποτροφία του.

Σίγουρα, ο Bathurst ήταν καλά προσαρμοσμένος στις πολυπλοκότητες της συλλογής κεφαλαίων και μια επιστολή του 1665 επισημαίνει το γεγονός ότι ήθελε ο Wren να σχεδιάσει ένα «τετράπλευρο», επειδή ήταν ένα έργο που οι ευεργέτες θα πληρώνουν. Μέσα από τη μεσολάβηση του Δούκα του Devonshire το 1670, Bathurst έγινε επίσης Dean of Wells, ένα ραντεβού δαμάσκηνου.

Μια λεπτομέρεια των πλαισίων. © Βιβλιοθήκη εικόνων της Will Pryce / Country Life

Η αναδημιουργία της Τριάδας συνεχίστηκε σταδιακά στη δεκαετία του 1680 και έτρεξε ταυτόχρονα με άλλα έργα όπως η επισκευή της χορωδίας της πανεπιστημιακής εκκλησίας της Αγίας Μαρίας, στην οποία συνέβαλε £ 300 ως Αντιπρόεδρος.

Σύμφωνα με μια βιογραφία του Thomas Warton που δημοσιεύθηκε το 1761, ο Bathurst κατέβαλε πρώτα μια κατάθεση ύψους £ 200 για να ξεκινήσει ένα νέο ξωκκλήσι το 1682. Στις πιό πρόσφατες επιστολές για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, ο Bathurst υποστήριξε ότι το μεσαιωνικό παρεκκλήσι ήταν «αρκετά οικείο, πολύ παράνομη και καταστροφική ». Βεβαίως, φαίνεται ότι υπέστη ιδιαίτερα κακώς στα χέρια εικονοκλάστες στον εμφύλιο πόλεμο, καθώς το εσωτερικό του παρέμεινε προφανώς αμετάβλητο από την καθολική αναδιοργάνωση του το 1555.

Είναι πιθανό ότι η «ένδοξη επανάσταση» του 1688 διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση του παρεκκλησίου. Ο Bathurst ήταν ένας επαρκώς πολιτικός επιζήσας για να είναι δύσκολο να θεϊστεί η ιδιοσυγκρασία του Προτεσταντισμού. Ωστόσο, κατά τη δημιουργία και την παράδοση ενός παρεκκλησίου αυτή τη στιγμή, έκανε μια πολύ δημόσια δήλωση της θρησκευτικής του συμμόρφωσης κατά τρόπο που θα μπορούσε να κερδίσει την έγκριση του νέου καθεστώτος (και του προστάτη του, του δούκα του Devonshire). Πολλοί δωρητές πρέπει να το έχουν καταλάβει.

Λεπτομέρεια του Παρεκκλησιού του Κολλεγίου Trinity © Βιβλιοθήκη εικόνων για τη ζωή του Pryce / Country Life

Οι εργασίες άρχισαν στην κατεδάφιση του παλιού παρεκκλησίου και της πύλης δίπλα του το 1691. Στις 15 Ιουνίου ο Βαρθολομαίος Πίσελε, ο τοπικός πλοίαρχος που επιβλέπει το έργο, κάλεσε τον σύντροφό του να ξοδεύει την κρύπτη του παλιού κτιρίου. Το επόμενο πρωί, οι εργάτες άνοιξαν το θησαυροφυλάκιο, φτυαρίζοντας τα συντρίμμια από τα σκαλοπάτια για να επιτρέψουν στους δυο άνδρες με κεριά. Βρήκαν τρία σώματα, ένα από τα οποία θεωρήθηκε το ξύλο ήταν η κυρία Elizabeth, χήρα του ιδρυτή του κολλεγίου, Πάπα.

Η πέτρα θεμελίωσης του νέου κτιρίου τέθηκε στις 9 Ιουλίου, οπότε έπρεπε να συμφωνηθεί ένα σχέδιο για το κτίριο. Σε μια επιστολή, ο Bathurst αναφέρεται στον Dean Aldrich - τον διαιτητή της αρχιτεκτονικής γεύσης στην Οξφόρδη - και άλλους ικανούς δικαστές στην αρχιτεκτονική. σκεφτήκαμε ότι είναι πολύ ενδεδειγμένο να ξεκινήσουμε το έργο μας εξ ολοκλήρου στα Νέα Ιδρύματα. με αυτόν τον τρόπο να διευρυνθεί τόσο στο μήκος όσο και στο πλάτος. και να το κάνει να είναι πιο προικισμένο [με το] Quadrangle ». Αυτή η συζήτηση υποδεικνύει τον πιθανό χαρακτήρα της διαδικασίας σχεδιασμού: αντί να απασχολεί έναν αρχιτέκτονα, ο ίδιος ο Bathurst επινόησε το κτίριο και ανέπτυξε τις ιδέες του σε συζήτηση με εκείνους των οποίων η τεχνογνωσία εκτιμά.

Μέχρι τις 10 Αυγούστου 1691 αυτά τα σχέδια είχαν επεξεργαστεί ως πρότυπο. Αυτό χρησιμοποιήθηκε ως βάση για μια ανταγωνιστική προσφορά κτιρίου μεταξύ δύο κατασκευαστών. Ο Peisley, ο οποίος είχε καταστρέψει το μεσαιωνικό κτίριο, πρόσφερε πολύ χαμηλότερη τιμή για το έργο και είχε συμβληθεί δεόντως.

Η Ανάληψη του Pierre Berchet εκτελείται απευθείας στον σοβά της οροφής. © Βιβλιοθήκη εικόνων της Will Pryce / Country Life

Ο Bathurst έβαλε τα χρήματα για το αρχιτεκτονικό κέλυφος του κτιρίου ο ίδιος, αλλά το χειμώνα του 1691 άρχισε να συγκεντρώνει χρήματα για τα εξαρτήματά του. Πολλές από τις επιστολές του μεταγράφονται, μαζί με τα βασικά έγγραφα σχετικά με το κτίριο, σε ένα πρόσφατο βιβλίο The Chapel of Trinity College Oxford από τον Martin Kemp (2013). Μια απεικόνιση του προτεινόμενου κτιρίου από τον ολλανδό καλλιτέχνη Michael Burghers απεστάλη με τις επαινετικές επιστολές. Αυτή η χάραξη, η οποία διαφέρει σε ορισμένες λεπτομέρειες από το ολοκληρωμένο κτίριο, αποστέλλεται επίσης στον πρώην αρχιτέκτονα του Bathurst, Wren. Η αλληλογραφία τους καθιστά σαφές ότι η Wren δεν είχε ακόμη συμμετάσχει στο σχέδιο και υπογραμμίζει περαιτέρω τον διακριτικό χαρακτήρα της διαδικασίας σχεδιασμού.

Στις 25 Φεβρουαρίου του 1692 ο Bathurst έγραψε στον Τύπο τον Wren για τα σχόλιά του σχετικά με το σχεδιασμό και συγκεκριμένα με τα κορυφαία σημεία, τα οποία είχαν «προστεθεί στο πρώτο μας σχέδιο, οπότε θα πρέπει να ομολογήσω ότι θα είμαι ικανοποιημένος που έχω παραλείψει με την εγκυρότητά σας».

Στην απάντησή του, με ημερομηνία 2 Μαρτίου, ο Wren παρατήρησε ευγενικά ότι «το έργο σας είναι υπερβολικά προχωρημένο για να παραδεχτούμε οποιαδήποτε συμβουλή». Ο ίδιος συνεχίζει να διορθώνει τι έπρεπε να θεωρεί ως τρεις θλιβερές ανεπάρκειες του «τυπωμένου σχεδιασμού»: ο σχεδιασμός του γείσου (που πρότεινε φαίνεται παράξενος), η δομική υποστήριξη του πύργου πύλης και ο σχεδιασμός του παραπέτου.

Σε αυτό το τελευταίο σημείο, ο Wren απορρίπτει τα κορυφαία σημεία, τα οποία σχολιάζει «είναι πάρα πολύ λεπτές» και ουσιαστικά επανασχεδιάζει το ανώτερο τμήμα του κτιρίου, ευθυγραμμίζοντας τα τμήματα των παραπέτων με τις μισές στήλες που υψώνονται ανάμεσα σε κάθε παράθυρο. Οι προτάσεις του Wren ενσωματώθηκαν σε μια τελείως ενημερωμένη έκδοση της αρχικής χαρακτικής (με σύγχυση από το 1691, αλλά κατ 'ανάγκην τον επόμενο χρόνο).

Αυτή η αναθεωρημένη χαρακτική, η οποία δείχνει ότι το παρεκκλήσι έχει χτιστεί (σχεδόν), καταγράφει επίσης μια ενδελεχή ανακατασκευή του εσωτερικού του παρεκκλησίου που πρέπει να έχει συμβεί ταυτόχρονα. Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής, τα έπιπλα έγιναν ψηλότερα, τα διακοσμητικά γυψοσανίδα εκτείνεται περαιτέρω κάτω από τους τοίχους και η οροφή αναδιαμορφώθηκε με κεντρικό πίνακα της Ανάληψης από τον καλλιτέχνη του Huguenot Pierre Berchet.

Η οθόνη και το όργανο. Η αποκατάσταση έχει φέρει τον πλούσιο χρωματισμό της οθόνης του παρεκκλησίου και των γλυπτών των ευαγγελιστών. Οι πίνακες σε κάθε πλευρά της πόρτας έχουν επιστραφεί στον αρχικό τους προσανατολισμό και ένα ολόσωμο αντίγραφο του Lamentation με τους Αγίους του 1870 από τον Andrea del Sarto είναι ορατό μέσω του κεντρικού ανοίγματος. © Βιβλιοθήκη εικόνων της Will Pryce / Country Life

Εσωτερικά, το παρεκκλήσι ακολούθησε τη μεσαιωνική παράδοση της Οξφόρδης. Διαχωρίστηκε με μια οθόνη για να δημιουργήσει ένα προθάλαμο στο ένα άκρο, το αποκαλούμενο προ-παρεκκλήσι. Τρέχοντας κατά μήκος των πλευρών του κτιρίου και επιστρέφοντας ενάντια σε αυτή την οθόνη, υπάρχουν πάγκοι για τα μέλη του κολλεγίου. Στο αντίθετο άκρο του εσωτερικού χώρου βρίσκεται το τραπέζι κοινωνίας (που περιγράφεται ρητά στα χαρακτικά ως «βωμός»), το οποίο περικλείεται από μια σιδηροτροχιά και τοποθετείται εναντίον ενός κορνίζα. Σε κάθε πλευρά του θυσιαστηρίου υπάρχουν δύο ξύλινοι θάλαμοι, ο ένας περικλείει τον τάφο αλαβάστρου του ιδρυτή και ο άλλος ένα ιδιωτικό πάτημα για τη σύζυγο του Προέδρου. Ο Bathurst χήραξε το 1690, αλλά η σύζυγός του είχε ζητήσει παρόμοια έδρα στο Wells, το εκκλησάκι του επίσκοπου Bekyngton.

Οι εργασίες στο αναθεωρημένο ξυλουργείο του παρεκκλησίου πρέπει να έχουν ξεκινήσει από το 1692 και να εμπλέκονται σαφώς πολλοί διαφορετικοί ειδικοί (σχεδόν σίγουρα οι Grinling Gibbons), πολλοί από τους οποίους εργάζονται από το Λονδίνο. Το σύνολο συγκεντρώθηκε, ωστόσο, υπό τη διεύθυνση του ξυλουργού της Οξφόρδης Arthur Frogley. Στις 9 Νοεμβρίου 1693, πιθανότατα κατά τη στιγμή της δόσης του, υπέγραψε σύμβαση που συμφώνησε να διατηρήσει την επίπλωση για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Την ίδια ημέρα, η Peisley ανέθεσε επίσης να βάλει ένα μαρμάρινο δάπεδο «σύμφωνα με τον τυπωμένο σχεδιασμό». Μετά την τελετή απονομής, στις 24 Μαΐου 1694, ο Frogley έλαβε την τελική πληρωμή για το τεράστιο ποσό των £ 1.140 που του οφείλεται για το έργο του παρεκκλησίου.

Λεπτομέρεια από το εσωτερικό του παρεκκλησίου, στα αριστερά του βωμού με τα ξυλόγλυπτα και τα κορνίζα. Η εικόνα παρουσιάζει έναν από τους δύο ξύλινους θαλάμους που είναι χτισμένοι σε κάθε πλευρά του βωμού, ο ένας περικλείει τον τάφο αλαβάστρου του ιδρυτή και ο άλλος ένας ιδιωτικός τύπος για τη σύζυγο του Προέδρου. © Βιβλιοθήκη εικόνων της Will Pryce / Country Life

Τους τρεις αιώνες από την ολοκλήρωσή του, η φθορά, οι αθροιστικές επισκευές και η ανακατασκευή έχουν διακυβεύσει σταδιακά την εμφάνιση του παρεκκλησίου του Bathurst. Όταν μια εμπεριστατωμένη επισκόπηση του κτιρίου το 2010 εντόπισε την ανάγκη για εκτεταμένες επισκευές έκτακτης ανάγκης, προτάθηκε - ενδεχομένως - η επιστροφή του παρεκκλησίου και των εξαρτημάτων του στην εμφάνιση του 17ου αιώνα. Αυτό το φιλόδοξο έργο έχει εποπτεύσει ο επιθεωρητής παρεκκλήσι Martin Hall και ο διευθυντής των κτιρίων κολλεγίων Steve Griffiths.

Ίσως η πιο εντυπωσιακή αλλαγή στο εσωτερικό ήταν η διατήρηση των εξαρτημάτων από τον Alan Lamb της Swan Farm Studios, Northamptonshire. Αυτά έχουν καθαριστεί από αργότερα βαφή και χρωματισμό, επιστρέφοντας το αρχικό φινίρισμα του φυτικού ρητινικού βερνικιού που ήταν τόσο σημαντικό για την εσωτερική αισθητική. Ιδιαίτερης σημείωσης είναι η εργασία για την επανέκδοση και την οθόνη, συμπεριλαμβανομένων των επισκευών στο εξαιρετικό γλυπτό του ξυλογλυπίου στα ρερέντο και την επιδιόρθωση της γλυπτικής στο κέδρο της Βερμούδας. Μια παλαιά προμήθεια αυτού του σπάνιου ξύλου, που τώρα δεν είναι διαθέσιμο, δόθηκε γενναιόδωρα από έναν δωρητή. Ο Griffiths ανέλαβε τη δομική αποκατάσταση των πάγκων.

Η συντήρηση του Cliveden επισκευάστηκε το γυψοσανίδα, το οποίο έχει βαφεί με ζεστασιά σύμφωνα με τα χρώματα που αναγνωρίζονται από τις γρατζουνιές. Τέτοια ήταν η ευθραυστότητα των ζωγραφισμών οροφής της Berchet, την οποία αξιολόγησε η Catherine Hassall, ότι απλά υπέστησαν καθαρή επιφάνεια. Ομοίως, το χρωματισμένο γυαλί του παρεκκλησίου του 19ου αιώνα έχει καθαριστεί και ένα παράθυρο, που αφαιρέθηκε το 1940, αποκαταστάθηκε στην προηγούμενη θέση του. Το όργανο του 1965 από την Harrison & Harrison, με μια θήκη που σχεδιάστηκε από τον Stephen Dykes Bower, έχει αποκατασταθεί από τους Peter Collins Ltd και FH Browne και ο νέος φωτισμός σχεδιάστηκε από τον Sutton Vane Associates.

Ο Bathurst πέθανε το 1704, 10 χρόνια μετά την εκδήλωση του παρεκκλησίου. Ο διατροφολόγος John Evelyn, σημείωσε ότι ήταν «η παλαιότερη γνωριμία που με άφησε τώρα σε όλο τον κόσμο, ηλικίας 86 ετών, και οι δύο ξεκίνησαν τυφλά, απογοήτευση και απώλεια μνήμης». Στη διαθήκη του ζήτησε να ταφεί στο Γκάρσινγκτον έξω από την Οξφόρδη, αλλά σε περίπτωση που βρισκόταν στο ηλιοβασίλεμα στην Τριάδα. Μια επιγραφή και μια οροφή αποτελούν έναν μέτριο τάφο, αλλά το ίδιο το κτίριο-τώρα αποκατασταθεί σε μια κατάσταση που θα αναγνωρίσει- είναι πραγματικά το μνημείο του.


Κατηγορία:
HRH Ο πρίγκιπας της Ουαλίας: Γιατί πρέπει να σώσει τα δέντρα μας
Μαγειρέψτε το τελευταίο μενού μετά το βράδυ