Κύριος αρχιτεκτονικήChitcombe House, Dorset: Μια σύγχρονη κλασσική δημιουργία

Chitcombe House, Dorset: Μια σύγχρονη κλασσική δημιουργία

Το σπίτι προσεγγίζεται λοξά, με μια αυλή των κτιρίων εξυπηρέτησης διακριτικά τοποθετημένα κάτω από αυτό. Πιστωτική κάλυψη: ο Justin Paget
  • Κορυφαία ιστορία

Ένα βραβευμένο εξοχικό σπίτι ολοκληρώθηκε το 2014 από τον αρχιτέκτονα Stuart Martin με έδρα το Dorset. Ο Jeremy Musson διερευνά τα θέματα αυτού του έξυπνου και συμπαγούς σχεδίου στην κλασσική παράδοση. Φωτογραφίες από τον Justin Paget.

Οι καλύτερες νέες εξοχικές κατοικίες μιλούν για το τοπίο και πρέπει να αισθάνονται σαν να είχαν μεγαλώσει. Το Chitcombe House, που ολοκληρώθηκε το 2014, είναι ένα τέτοιο κτίριο, με απλή, παραδοσιακή αγγλική φόρμα κατάλληλη για το πεμπτουσιακό τοπίο Dorset στο οποίο κάθεται.

Η οδυνηρή φύση της προσέγγισης από το χωριό προσδίδει προσδοκία στην πρώτη συνάντηση του επισκέπτη με το σπίτι. Είναι σχεδιασμένο με συμπαγές τρόπο, με προσόψεις από καθαρά κομμένο Ham-stone και στέγες από κόκκινα-καφέ χειροποίητα πήλινα κεραμίδια. Από τη μία πλευρά, οι τοίχοι από αυλάκια μιας αυλής και βοηθητικά κτίρια βγαίνουν απότομα στην κοιλάδα με ικανοποιητικό τρόπο για να δημιουργήσουν μια φυσική αίσθηση πρόσκλησης και ευπρόσδεκτη.

Το Chitcombe σχεδιάστηκε από τον Stuart Martin, αρχιτέκτονα κοντά στο Dorchester, ο οποίος έχει εξειδικευτεί εδώ και πολύ καιρό σε τέτοια υποτιμημένα και κομψά σπίτια, χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά καλής ποιότητας που ζωντανεύουν από τις πολύτιμες και συγκρατημένες λεπτομέρειες. Οι πελάτες του Martin, Roderick και Lydia Wurfbain, είναι Ολλανδοί υπήκοοι που έχουν ζήσει στην Αγγλία εδώ και δεκαετίες και των οποίων η βάση εργασίας είναι το Λονδίνο.

Η μπροστινή είσοδος περικλείεται σε μια αυλή

Είχαν προηγουμένως μια αγροικία στην ίδια περιοχή, αλλά, με μια μεγάλη οικογένεια, αναζητούσαν μια μεγαλύτερη ιδιοκτησία. Ο στόχος ήταν να βρεθεί κάτι κατάλληλο για εκτεταμένη οικογενειακή ζωή, που ήταν επίσης μια εύχρηστη βάση τόσο για τη φιλοξενία του Σαββατοκύριακου όσο και για την απόλαυση των τοπικών αναζητήσεων, έτσι ώστε οι εσωτερικοί χώροι έπρεπε να λειτουργούν καλά για μικρότερους ή μεγαλύτερους αριθμούς, όπως απαιτούσε η περίσταση.

Μετά από μια μακρά αναζήτηση, οι Wurfbains αγόρασαν τελικά ένα μικρό αγρόκτημα με περίπου 500 στρέμματα γης. Η αρχική πρόθεση ήταν να επεκταθεί το υπάρχον κτίριο, αλλά τελικά αποφάσισαν να χτίσουν ένα νέο σπίτι κατάλληλο για την τοποθεσία που τους αγάπησε. Το 2008, έλαβαν μέρος σε συνεντεύξεις με διάφορους αρχιτέκτονες πριν επιλέξουν τον κ. Martin, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία εργασίας σε αγγλικές εξοχικές κατοικίες.

Η λιμνοθάλασσα δημιουργεί ένα δωμάτιο στον κήπο

Έμαθε μεγάλο μέρος της τέχνης του από τα πρώτα του χρόνια με τον αρχιτέκτονα Benson & Bryant με έδρα το Λονδίνο, για τον οποίο εργάστηκε το 1989 έως το 1994, αφού αποφοίτησε στην αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου του Nottingham. Μετακόμισε στο Dorset για να συνεργαστεί με την εξειδικευμένη κατασκευαστική εταιρεία Saint Blaise, με έδρα το Evershot στο Dorset, το 1994-96, όπου παρείχε μερικά από τα τεχνικά σχέδια για την ανακατασκευή της Prior Park, έξω από το Bath, και επισκευάστηκε στο Wayford Manor, ένα σπίτι του 16ου αιώνα που άλλαξε ο Harold Peto.

Στη συνέχεια ο κ. Martin ίδρυσε τη δική του πρακτική το 1997, με έδρα το Lewcombe Woods Farmhouse, κοντά στο Evershot στο Dorset. Οι πρώτες προμήθειες περιελάμβαναν την ανακαίνιση και την επανεξέταση ορισμένων ιστορικών εξοχικών σπιτιών, συμπεριλαμβανομένου του Whitfield του 18ου αιώνα στο Herefordshire, και διορίστηκε επιθεωρητής αρχιτέκτονας στο Λονγκφορντ κάστρο και κτήμα το 1999, θέση που κατέχει ακόμα σήμερα.

Το σαλόνι. Το τρισδιάστατο τζάκι σχεδιάστηκε από τον Stuart Martin και διαθέτει προβολικές δωρικές κίονες

Εκτός από τις πολυάριθμες μεγάλες επεκτάσεις, που έχουν σχεδιαστεί και εκτελεστεί με καλλιτεχνική ευαισθησία, έχει συμπληρώσει επίσης επτά καινούρια σπίτια από εκείνη την ημερομηνία, κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα. Τα κτίριά του ανήκουν στην κλασσική παράδοση και προκαλούν τον 17ο και τον 18ο αιώνα, αλλά αντλεί και την έμπνευση σε μια άλλη χρυσή εποχή του σχεδιασμού της εξοχικής κατοικίας: στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο κ. Martin θεωρεί τον Detmar Blow και τον Edwin Lutyens ιδιαίτερα σημαντικούς στην ιστορία του αγγλικού εγχώριου σχεδιασμού και έχουν διαμορφώσει το όραμά του για το τι κάνει ένα καλό κτίριο.

Οι Wurfbains αναγνώρισαν ότι παρόλο που ήθελαν όλες τις ανέσεις των καλών κατοικιών του 18ου αιώνα ή των αρχών του 20ού αιώνα που γνώριζαν ή θαύμαζαν - συμπεριλαμβανομένου του Horn Park κοντά στο Beaminster στο Dorset από το Lawrence Dale του 1911, όπου ο κ. Martin έχει επίσης δουλέψει - δεν θα χρειαζόταν τις μεγάλες περιοχές υπηρεσιών που συνδέονται με αυτές.

Ο πρώτος σχεδιασμός για την Chitcombe ήταν έτοιμος το 2009. Δεν ήταν αρχικά επιτυχής στο στάδιο του σχεδιασμού, αλλά τελικά χορηγήθηκε άδεια. Ο κ. Martin εξηγεί: «Στόχος μου ήταν να συνδυάσω ένα σχέδιο που ανταποκρίθηκε στην πολύ ξεκάθαρη σύντομη περιγραφή του Wurfbains και χρησιμοποίησε υλικά τοπικά στην περιοχή, με κλασική ευαισθησία. Ήμουν επίσης συνειδητή για το ολλανδικό υπόβαθρο της Lydia και του Roderick. "

Το παιχνίδι που βλέπουμε στο έργο των Erith και Lutyens φαίνεται ιδιαίτερα εμφανές
στην οργανική αίσθηση της αυλής που σχηματίζεται από το σπίτι και το σχήμα L των κτιρίων εξυπηρέτησης κατά μήκος των ανατολικών και βόρειων πλευρών. Υπάρχουν επίσης ιδιόρρυθμες πινελιές απίθανο σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο, όπως το φαινομενικά «κυμαινόμενο» παράθυρο για τα κλιμακοστάσια που φωτίζει τα σκαλοπάτια που οδηγούν από την είσοδο της αυλής στα γκαράζ στο επίπεδο που ακολουθεί.

Η τραπεζαρία είναι άμεσα προσβάσιμη από την κουζίνα. Τα γαλλικά παράθυρα ανοίγουν σε μια κολονοσυνδεμένη λότζια και βεράντα

Η ισχυρή γείωση του κ. Μάρτιν στην ιστορία της αγγλικής αρχιτεκτονικής εκδηλώνεται στη διαφοροποίηση των προσόψεων, καθένα από τα οποία έχει σχεδιαστεί για να κάνει το καλύτερο από τη δική του ιδιαίτερη θέση, προσανατολισμό και λειτουργία. Οι διαφορές είναι σχεδόν υποσυνείδητες: τα παράθυρα είναι σε μεγάλο βαθμό του ίδιου χαρακτήρα, τα υλικά συνεπή και κάθε υψόμετρο έχει κλιμακοστάσια της ίδιας διάστασης που τοποθετούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα γύρω από το roofscape, αλλά το καθένα είναι αρκετά ξεχωριστό.

Το πλακόστρωτο λόμπι εισόδου

Μόλις περάσετε ανάμεσα στις πύλες της πύλης που ανακοινώνουν την είσοδο στο μπροστινό γήπεδο, οι κεντρικοί τρεις όρμοι - πέντε - σε σχέδιο ουσιαστικά σε σχήμα Η είναι τολμηροί και παιχνιδιάρικοι: η κύρια πόρτα εισόδου προσεγγίζεται με βήματα και την πόρτα, λεπτομερώς λεπτομερείς 'Gibbsian' περιβάλλει, και το παράθυρο φύλλο πάνω είναι σε ομαλή ψαλίδι, ζωντανεύεται με τα πάνελ από πετσέτα χτυπημένο, ένα τοπικό δομικό υλικό Dorset. Δύο μεγάλα παράθυρα (16 πίνακες άνω των 16) πλαισιώνουν τη θύρα, με ένα οβάλ παράθυρο κάτω, το καθένα σαν ανεστραμμένο μικρό θόλο i.

Αυτή η διατύπωση δεν θα είχε ποτέ θεωρηθεί στην Αγγλία στα τέλη του 17ου αιώνα, ωστόσο, αισθάνεται το είδος σημείωσης που χτυπήθηκε στα σχέδια του Lutyens. Πράγματι, απηχούν χαλαρά, για παράδειγμα, τις ρυθμίσεις παραθύρων του Tavistock House, που χτίστηκε το 1904 για την Country Life στο Λονδίνο Covent Garden.

Το δυτικό μέτωπο των τριών κόλπων είναι πιο απλό και με έναν πιο συμβατικό χαρακτήρα στα μέσα του 18ου αιώνα και κοιτάζει προς τη λίμνη που σχηματίστηκε στα πρόσφατα έργα εξωραϊσμού που σχετίζονται με το σπίτι. Ο κεντρικός κόλπος του προβάλλει ελαφρώς προς τα εμπρός, οι γωνίες προσεκτικά διακοσμημένες. Το νότιο υψόμετρο έχει τους δύο εξωτερικούς κόλπους που προβάλλουν προς τα εμπρός σε κάθε άκρο, με τους κεντρικούς τρεις κόλπους να χωρίζονται σε κολονοστοιχίες και να δημιουργούν, στην πραγματικότητα, ένα κήπο με νότιο προσανατολισμό, όπως ο Repton. Τέλος, το ανατολικό υψόμετρο έχει έναν ελαφρώς διαφορετικό χαρακτήρα, με έναν κεντρικό κλασσικό κόλπο που ανεβαίνει σε δύο ορόφους, αντανακλώντας την πιο ανοιχτή αίσθηση οικεία στις εξοχικές κατοικίες της δεκαετίας του 1930.

Περνώντας μέσα από την μπροστινή πόρτα, ο επισκέπτης εισέρχεται σε ένα φιλόξενο λόμπι με ξύλινη βελανιδιά με το δάπεδο με ένθετο μάρμαρο Purbeck και πέτρα Portland. Από εδώ και πέρα ​​βρίσκεται η τραπεζαρία που καταλαμβάνει τους κεντρικούς τρεις κόλπους της νότιας πλευράς και ανοίγει πάνω από τις πλαγιές. Ο κ. Wurfbain υπενθυμίζει ότι ήθελαν ιδιαίτερα μια αξονική είσοδο, να φθάσουν σε μια μεγαλύτερη αίθουσα και να είναι σε θέση να δουν την πλήρη έκταση του σπιτιού από εκείνο το σημείο. Τα παράθυρα προς τα νότια ανοίγουν το καλοκαίρι, «όταν ζούμε κυρίως έξω από τις πόρτες», παρατηρεί ο κ. Wurfbain.

Η βιβλιοθήκη με επένδυση

Η τραπεζαρία είναι ένας απαραίτητος χώρος κυκλοφορίας, που συνδέει το σαλόνι και τη βιβλιοθήκη στη δυτική πλευρά του σπιτιού με την κουζίνα και το οικογενειακό δωμάτιο στην ανατολική πλευρά. Πρόκειται για ένα φως γεμάτο και ευέλικτο δωμάτιο που μπορεί να ανοίξει για δεξιώσεις. Μια σειρά από τοξωτά κάτοπτρα που χτυπά ένα σημείωμα της Art Deco σπρώχνει το βόρειο τοίχο και αντικατοπτρίζει το φως των μεγάλων παραθύρων προς τα νότια.

Πέρα από αυτή είναι η οικογενειακή κουζίνα, που τρώει χώρο και καθιστικό, τα οποία όλα περιέχονται σε ένα μεγάλο δωμάτιο που γεμίζει την ανατολική πλευρά του σπιτιού. Αυτό έχει θέα στα ανατολικά, νότια και βόρεια. Το άκρο της κουζίνας συνδέεται με βοηθητικούς χώρους στην μονόχωρη πτέρυγα, η οποία αποτελεί μέρος του περιβόλου της αυλής εισόδου.

Αυτό το μακρύ δωμάτιο διαθέτει κουζίνα και σαλόνι. Διακρίνονται από ένα τραπέζι που εκτείνεται σε ένα παράθυρο τόξου

Οι κύριες σκάλες ανεβαίνουν σε μια αψίδα μέσω ημικυκλικής μισής προσγείωσης. κατά τη στροφή των σκαλοπατιών είναι ένα κυκλικό νέο post της δωρικής-στήλης μορφής, με μια μπάλα finial. Στην κορυφή των σκαλοπατιών, ο διάδρομος του πρώτου ορόφου είναι αρθρωμένος με απλοποιημένους πύλες.

Ο κ. Martin είναι υπεύθυνος για τα σχέδια όλων των μορφωμάτων για το γυάλινο επιστύλιο και το κιγκλιδωτό, καθώς και για την επένδυση και τις βιβλιοθήκες της βιβλιοθήκης, σε μεγάλο βαθμό από τα τέλη του 17ου αιώνα,
αιώνα. Σχεδίασε επίσης τα τρισδιάστατα τζάκια στην αίθουσα και στο σαλόνι με προβολικούς δωρικούς κίονες.

Αυτή η ενότητα της προσέγγισης βοηθά να εξηγηθεί η άνετη και συνεπής ποιότητα των εσωτερικών χώρων, τα οποία ίσως δεν έχουν στιγμές μεγάλου θεάτρου, αλλά μάλλον μια σειρά καλά διαμορφωμένων και καλά φωτισμένων χώρων, που μπορούν να απολαύσουν μεμονωμένα ή όλοι να ανοίξουν μαζί .

Το σπίτι είναι σταθερό και καλά κτισμένο - ο οικοδόμος με έδρα το Shaftesbury ήταν η Shean & Hare. η σκάλα και η επένδυση της αίθουσας και της βιβλιοθήκης είναι από το Joinery του Mandeville, με έδρα το Melbury Osmond. Οι Wurfbains αναγνωρίζουν επίσης τη σημαντική συμβολή του επιθεωρητή ποσοτήτων Peter Hayter.

Ο κ. Martin σχολιάζει: «Αισθάνομαι τους πελάτες και είχα μια σπάνια κατανόηση και ο σχεδιασμός άλλαξε ελάχιστα από το πρώτο σχέδιο σκίτσων. Η σύντομη περιγραφή τους ήταν εξ ολοκλήρου κατάλληλη για την συγκεκριμένη τοποθεσία και ήθελα να δημιουργήσω μια αίσθηση ανακάλυψης. το σπίτι θα πρέπει να έχει λίγη άνθηση λίγο πάνω από αυτό που θα περίμενε κανείς να συναντήσει σε έναν combe του Dorset.

Ο κ. Martin είναι μέτριος - το Chitcombe House έχει σχεδιαστεί με την αίσθηση της σωστής στερεότητας, γύρω από το φως από το πέρασμα της ημέρας, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα διαθέσιμα υλικά και είναι, όπως ένα σπίτι πρέπει να είναι καλό για να ζει και ως αποτέλεσμα αυτού, «καλό να κοιτάξουμε». Αποτελεί ένδειξη της επιτυχίας του ότι το Chitcombe House έλαβε το Βραβείο Γεωργίας το 2015 για ένα νέο κτίριο
στην κλασική παράδοση.


Κατηγορία:
Πώς ένα μείγμα αυτοκινήτων νέας εμφάνισης και παλαιών αγαπημένων είδε τη Rolls-Royce να αγκαλιάζει την τάση της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας
Ο Matthew Parris στα λαλάκια του: «Ενδιαφέρονται για τα πάντα που κάνουν οι άνθρωποι»