Κύριος αρχιτεκτονικήΗ εκπληκτική αναγέννηση του Συδάνχαμ, Ντέβον: «Όπως το παλιό σπίτι, αλλά καλύτερα»

Η εκπληκτική αναγέννηση του Συδάνχαμ, Ντέβον: «Όπως το παλιό σπίτι, αλλά καλύτερα»

Πιστοποίηση: © Paul Highnam / Βιβλιοθήκη ζωγραφικής χώρας

Αυτό το εξαιρετικό σπίτι πρόσφατα προέκυψε από μια σημαντική αποκατάσταση μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά το 2012. Παρά τις ζημιές που υπέστη, δεν έχει χάσει τίποτα από τη γοητεία ή το ενδιαφέρον της - όπως αναφέρει ο Clive Aslet. Φωτογραφίες από τον Paul Highnam.

Μια νύχτα το Νοέμβριο του 2012, ο Graeme Hart, ένας ορθοπεδικός χειρούργος, έλαβε την κλήση από κάθε ιδιοκτήτη σπιτιών: το σπίτι του ήταν πυρ εναντίον. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, η Hilary, ήταν μακριά και, όταν έφθασαν στο δυτικό Devon, η φωτιά είχε γυρίσει τον πορτοκαλί ουρανό. Όχι λιγότεροι από 98 πυροσβέστες το πολεμούσαν, οι προσπάθειές τους παρακολουθούσαν και, ει δυνατόν, βοήθησαν από ένα πλήθος γειτόνων.

Φλόγες έσπασαν το σπίτι, πολλά από τα οποία ήταν κατασκευασμένα από ξύλο. Φάνηκε ότι αυτή η αρχαία και περίφημη ιδιοκτησία, που χρονολογείται σε μεγάλο βαθμό από το πρώτο μισό του 17ου αιώνα, είχε χαθεί - ένα άλλο θύμα της συνηθέστερης αιτίας καταστροφών στις εξοχικές κατοικίες.

Πέντε χρόνια αργότερα, μπορεί να φανεί σαν να συνέβη ένα θαύμα. Από έξω, δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι ο Συδένχαμ είχε φλόγες. η φρεσκάδα του δείκτη μεταξύ της μαρμελάδας των τοπικών λίθων - καστανιάς, καστανιάς και καφέ - είναι η προφανής ένδειξη, αν και μια ματιά προς τα πάνω μπορεί να δείξει στο ενημερωμένο μάτι ότι μερικές από τις καμινάδες έχουν ξαναχτιστεί.

Στο εσωτερικό, το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο αξιοσημείωτο. Τα περισσότερα από τα ξύλινα σπίτια που σώζονται στο σπίτι, η πληρότητα των οποίων ήταν ένα από τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του Sydenham, επιστρέφεται επί τόπου, πλούσια λαδωμένη και ανανεωμένη. Όπως λέει ο κ. Hart: «Αισθάνεται σαν το παλιό σπίτι, αλλά καλύτερα».

Η κύρια σκάλα. Το ανώτατο όριο κατέρρευσε στη φωτιά, αλλά έχει ανακατασκευαστεί. © Paul Highnam / Βιβλιοθήκη ζωγραφικής χώρας

Πώς αυτό κατέστη δυνατό »>

Η πρόσοψη του 17ου αιώνα του Sydenham περικλείεται σε ένα μικρό προαύλιο. Τα πλαϊνά φτερά και η βεράντα προστέθηκαν στη δεκαετία του 1650. © Paul Highnam / Βιβλιοθήκη ζωγραφικής χώρας

Πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση σχετικά με το φουσκωτό πάτωμα - θα ήταν προτιμότερο να στεγνώνει εκεί που βρισκόταν ή θα έπρεπε να μεταφερθεί σε ένα ελεγχόμενο από το περιβάλλον περιβάλλον ">

Ίχνη χρυσού εντοπίστηκαν στα ξυλόγλυπτα που κρέμονται κάτω από τις μαρκίζες του πύργου εισόδου, έτσι ώστε να είναι regilded: ένα σύμβολο της επιστροφής του Sydenham στο μεγαλείο.

Μια έκπληξη, στον πρώτο όροφο, ήταν η ανακάλυψη της Ελισαβετιανής γύψου, με τα τριαντάφυλλα Tudor, τα οποία προηγουμένως δεν είχαν εντοπιστεί πίσω από τις πλάκες του 17ου αιώνα. Το περιστατικό αυτό ενσαρκώνει την οικοδομική ιστορία του σπιτιού, τα περισσότερα από τα οποία συμπιέζονται στα πρώτα 60 χρόνια του 17ου αιώνα.

Το Sydenham είναι χτισμένο σε βράχο. Μπορεί να δει κανείς ξεροκέφαλα, προφανώς σπάζοντας από τα χαμηλότερα στρώματα της τοιχοποιίας, σε διάφορα σημεία γύρω από το σπίτι. Δεν θα μπορούσε να είναι μια καλύτερη βάση και, σε κάποιο σημείο πριν από το 1600, φαίνεται να έχει τραβήξει το μάτι ενός μέλους της οικογένειας των σοφών. Το νερό παρέχεται από τον νεανικό και εκπληκτικό ποταμό Lyd, λίγα μέτρα από τις πύλες του Sydenham και, στην άλλη όχθη, κρέμονται δάση που προσφέρουν καταφύγιο από τους ανέμους του Ντέβον.

Το μπροστινό μέρος της εισόδου στο παλιό σπίτια. © Paul Highnam / Βιβλιοθήκη ζωγραφικής χώρας

Τίποτα δεν είναι γνωστό για το σχήμα αυτού του πρώιμου σπιτιού, αν και μερικά ή όλα ενσωματώθηκαν στο σημερινό κτίριο, το οποίο χτίστηκε γύρω στο 1600. Κατά τη διάρκεια των έργων αποκατάστασης, διαπιστώθηκε ότι οι σκαλιστές πέτρες από τις τράπεζες και τα μίλια από μια προηγούμενη δομή είχε ενσωματωθεί στην καμινάδα του Sydenham. Ωστόσο, ενδέχεται να μην έχουν προέλθει από το προϋπάρχον κτίριο σε αυτόν τον ιστότοπο. μια πιθανότητα είναι ότι μεταφέρθηκαν από ένα από τα δύο κάστρα στο κοντινό Λίντφορντ όταν κατεδαφίστηκαν.

Το νέο Sydenham, είτε αργά-Elizabethan ή Jacobean, χτίστηκε για Sir Thomas Wise. Ο Σερ Τόμας, που είχε τιμηθεί με την Ιεραρχία του Ιάκωβου Α ', ήταν ένας έντονος τοπικός διαχειριστής, ο οποίος, για μερικά χρόνια, εκπροσώπησε τον Bere Alston, όπου είχε περιουσία, στο Κοινοβούλιο (εκλέχτηκε αμέσως σε επτά νομοθετικές επιτροπές). Στη δεκαετία του 1590, για τους θανάτους του πατέρα του και του μεγαλύτερου αδελφού του, κληρονόμησε ένα μεγάλο κτήμα, το οποίο αύξησε μέσω γάμου σε μια τοπική κληρονόμο Margery Stafford, που είδε να στέκεται δίπλα στο σύζυγό της στον περίτεχνο τάφο του ζευγαριού στην εκκλησία Marystow.

Μια άλλη ευκαιρία για να κερδίσει χρήματα ήρθε όταν ένα γαλλικό έπαθλο εισήχθη στο λιμάνι του Πλύμουθ, ένα γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να κληθεί ο Sir Thomas ενώπιον του Συμβουλίου του Privy το 1622, αν και απαλλάχθηκε από λάθος πράξεις. Ο Sir Thomas έκτισε επίσης μια δεύτερη θέση έξω από το Plymouth που ονομάζεται Mount Wise.

Το King's Room διατηρεί την αρχική του επένδυση. © Paul Highnam / Βιβλιοθήκη ζωγραφικής χώρας

Το παλιό σπίτι στο Sydenham αντιμετώπισε νοτιοδυτικά. Όπως ο Άρθουρ Όσβαλντ περιγράφει στη Χωρική ζωή (28 Ιουνίου 1956), ο Sir Thomas το γύρισε έτσι ώστε το γήπεδο εισόδου να βρίσκεται τώρα στη βορειοανατολική πλευρά. Η εργασία αυτή περιελάμβανε τη μετακίνηση του νεοσύστατου ποταμού Lyd από το σπίτι και δημιούργησε μια συμμετρική πρόσοψη τύπου E. Αν και οι τοίχοι είναι χτισμένοι από τοπικό σχιστόλιθο και ερείπια, τα πλαίσια παραθύρων και τα μολύβια είναι από γρανίτη, τόσο σκληρά για να δουλέψουν ώστε τα πλέγματα να έχουν κυλινδρικό σχήμα.

Τα φράγματα σ 'αυτό το μέτωπο δεν είναι καθόλου πέτρινα, αλλά το ξύλο που έχει επικαλυφθεί και, κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης μετά τη φωτιά, βαθμολογείται για να μοιάζει με ασβεστοκονίαμα. Στη χρονολογική του περιγραφή ή στην έρευνα της επαρχίας του Ντέβον (που δημοσιεύτηκε μεταθανάτια το 1714), ο σύγχρονος Tristram Risdon του Σερ Τόμας περιγράφει το Sydenham ως «ομορφιά με κτίρια τέτοιου ύψους, καθώς το ίδιο το ίδρυμα είναι έτοιμο να ξεδιψάσει κάτω από το burthen».

Στο εσωτερικό, η κύρια δόξα της επένδυσης βρίσκεται στην τραπεζαρία, όπου το ξύλο κόβεται με δύο σειρές αραβουργών. οι τεμαχισμένες γραμμές γεμίζουν με μόλυβδο μόλυβδο. Όταν ο Sabine Baring-Gould, συγγραφέας περισσότερων από 100 βιβλίων, ο συγγραφέας των Ύμνων, όπως οι Ανθρώπινοι Χριστιανοί στρατιώτες, συλλέκτης λαϊκών παιδιών, πατέρας 14 παιδιών και ο πατριάρχης του κοντινού Lewtrenchard, επισκέφθηκε το Sydenham για το Country Life το 1915, ήταν ορατά, αλλά το ένθετο σκοτεινιάζει όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα, οι τομές έχουν ανακτήσει την παλιά τους φωτεινότητα.

Στον πρώτο όροφο, το υπνοδωμάτιο γνωστό ως King's Room έχει όχι μόνο την αρχική του επένδυση, αλλά και το Jacobean ironwork στις πόρτες.

Ο γιος του Σερ Τόμας, Thomas, ακολούθησε τον πατέρα του στο Κοινοβούλιο, αλλά πέθανε το 1641. Μέχρι τη στιγμή που ο άγιος γιος του, ο Έντουαρντ, έφθασε σε ηλικία το 1653, ο Sydenham είχε ζήσει μέσα από τις ιδιοτροπίες του εμφυλίου πολέμου. Το γεγονός ότι δεν υπέφερε πολύ ριζικά μπορεί να φανεί από την ποσότητα του Jacobean paneling που επιβιώνει. Ωστόσο, ο Έντουαρντ, που παντρεύτηκε την Αραμπέλα ο Άγιος Ιωάννης όταν ήταν ακόμα ανήλικος, πίστευε ότι κάποια οικοδομικά έργα ήταν εντάξει.

Η εσοχή του oriel από την αίθουσα. © Paul Highnam / Βιβλιοθήκη ζωγραφικής χώρας

Κατά συνέπεια, οι εκτιμήσεις ελήφθησαν από τον κ. Batley για την «κατασκευή του κτιρίου του σπιτιού μου στο Sydenham» και «Μια δήλωση που έδωσα από εμένα τι θα κοστίζουν τα υλικά με όλες τις μεταφορές». Δυστυχώς, μαζί με την αγάπη του κτιρίου, ο Edward κληρονόμησε χρέος 3.000 λιρών από τον πατέρα του, οπότε αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει τον Batley, θεωρώντας ότι είναι φθηνότερο να κάνει το ίδιο το έργο.

Αυτή η καμπάνια έβλεπε την προσθήκη δυο προς τα εμπρός περιστροφικών κόλπων στις προεξέχουσες πτέρυγες του γηπέδου εισόδου και την προσθήκη γοητευτικών βενετσιάνικων παραθύρων, του τύπου που συσχετίζεται με το Σπίτι του Σπουργίτι του 16ου αιώνα στο Ipswich, Suffolk, φτιαγμένο από μολυβένια φώτα στο τέλος από τα δύο φτερά, στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο. Η δωρική είσοδος βεράντα πρέπει επίσης να έχουν προστεθεί αυτή τη στιγμή.

Το 1659, το τελευταίο έτος του Common-wealth, ο Sir Edward έγινε βουλευτής. Πιθανώς υποστηρίζοντας την αποκατάσταση, επιστράφηκε επίσης στα κοινοβούλια του 1660 και του 1661 και, στο τελευταίο, ήταν κωμικός. Ωστόσο, συνέβαλε ελάχιστα στην κυβέρνηση και τελικά σταμάτησε να παρευρίσκεται.

Ίσως προτιμούσε τη ζωή στο Sydenham, όπου δημιούργησε την πλακόστρωτη αίθουσα με την βαθιά του εσοχή, καθώς και, ίσως, τη σκάλα δίπλα της. Η ολοκλήρωση αυτού του έργου γιορτάστηκε από το τζάκι της αίθουσας, φέρνοντας τα Σοφικά όπλα που σπρώχνουν εκείνα του Αγίου Ιωάννη, σε ένα αέτωμα που πλαισιώνεται από ανακλινόμενες φιγούρες του Αδάμ και της Εύας. Πάνω από αυτό είναι η ημερομηνία 1656.

Αυτό το overmantel - καθώς και το γύψο πάνω από την ανώτερη προσγείωση της σκάλας - έχει θριαμβευτικά αποκατασταθεί από τον Alan Lamb της Swan Farm Studios, παλαίμαχος των Uppark, Windsor και Hampton Court μετά την πυρκαγιά αποκαταστάσεις. Κατασκευάστηκε από καλαμπόκι καλυμμένο σε χυτευμένο γύψο, είχε σπάσει σε περίπου 200 κομμάτια από το χρόνο ειδικός γύψος Sean Wheatley πήρε το στο εργαστήριο της εταιρείας. Όχι μόνο ήταν δυνατή η επανασυναρμολόγηση του παζλ, αλλά η ανάλυση θα μπορούσε να γίνει πάνω στα επιχρισμένα στρώματα χρώματος. Αυτό επέτρεψε την αποκατάσταση της ζωντάνιας του αρχικού συνδυασμού χρωμάτων. Οι κλειδαριές του Αδάμ και της Εύας δεν είναι πλέον γκρίζες, αλλά λαμπερό χρυσό, όπως μπορεί να ήταν στον Κήπο της Εδέμ.

Μετά την πυρκαγιά, η πλάκα του 17ου αιώνα στην τραπεζαρία αφαιρέθηκε και αποκαταστάθηκε. Η ένθετη διακόσμησή του είναι πλέον ευανάγνωστη. © Paul Highnam / Βιβλιοθήκη ζωγραφικής χώρας

Για τον Όσβαλντ, η σκάλα φάνηκε να είναι καθυστερημένη Ιακωβέζικη παρά Cromwellian ή Caroline, αλλά το γύψο πάνω από την προσγείωση του πρώτου ορόφου είναι αναμφισβήτητα από τα μέσα του 17ου αιώνα. Αυτό το ανώτατο όριο κατέρρευσε εντελώς ως αποτέλεσμα της φωτιάς. Απίστευτα, ο κ. Wheatley κατάφερε να ανακτήσει περισσότερο από το 70% των αρχικών εμπλουτισμών. Τα κενά γεμίστηκαν με τη λήψη καλουπιών σιλικόνης από τα δύο επαναλαμβανόμενα στοιχεία του σχεδιασμού, που αποτελούνται από φρούτα, μούρα και φύλλα. Χρησιμοποιώντας αυτά τα καλούπια, ήταν επίσης δυνατό να αναπαραχθεί η διακόσμηση πάνω από την κύρια σκάλα, συμπληρώνοντας το σχέδιο, όπως σίγουρα θα είχε επιδιώξει ο Sir Edward, αλλά, για κάποιο λόγο, ίσως έλλειψη κονδυλίων, δεν πραγματοποίησε.

Αν αποτρέψουμε τα μάτια μας από το μεσαιωνικό χαρακτήρα του Φιλίπ Τίλντεν στο μεσαιωνικό χαρακτήρα στα τέλη της δεκαετίας του 1930, η τελευταία μεγάλη παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο Sydenham πριν από τη φωτιά ήρθε στα τέλη του 18ου αιώνα. Μέχρι τότε, ο Sir Edward και οι δύο γιοι του πέθαναν όλοι και ο κληρονόμος του, Isabella, παντρεύτηκε την οικογένεια Tremayne του Collacombe. Οι Tremaynes δήλωσαν τη θητεία τους ανεγείροντας την κορυφή των δύο βραχιόνων τους κρατώντας το κεφάλι ενός άνδρα, φορώντας ένα υψηλό στεφάνι, πάνω από την πύλη εισόδου.

Η γκαλερί, το κύριο επίτευγμα τους μέσα στο σπίτι, δεν μπορούσε να σωθεί μετά τη φωτιά. Ωστόσο, αντικαταστάθηκε από νέα δουλειά, η ποιότητα της οποίας αποτελεί χαρά από μόνη της. Οι στάβλοι, που χτίστηκαν τη δεκαετία του 1720, ήταν ανέγγιχτοι και οι τοίχοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ένα αχλαδιό, του οποίου ο αδαμάντινος καρπός είναι μοναδικός για το σπίτι.

Εάν ο Baring-Gould επέστρεφε στο Sydenham, θα βρεθεί ακόμα ένα σπίτι «γραφικής γοητείας», αν, από κάποιες απόψεις, μάλλον λιγότερο γραφικό. Οι υπηρεσίες του Sydenham έχουν ανανεωθεί. Αυτό επέτρεψε την αφαίρεση ενός μισθωμένου σπιτιού κινητήρα στο πλάι του κτιρίου. η θερμότητα παρέχεται τώρα από ένα λέβητα βιομάζας που διακρίνεται διακριτικά σε έναν παλιό αχυρώνα κάποια απόσταση από το ίδιο το σπίτι.

Για να παραθέσω τον αρχιτέκτονα Aaron Brookes: «Το Sydenham έχει παραμείνει για 400 χρόνια. Νομίζουμε ότι το βάλαμε για τα επόμενα 400. »


Κατηγορία:
Ένα ιστορικό ορόσημο του Suffolk έχει τελικά νέο άνεμο στα πανιά του μετά από μια ετήσια προσπάθεια συντήρησης
Η ιστορία του Tintagel και η διαρκής έκκληση του βασιλιά Αρθούρου, μια χιλιετία και μισό μετά τη βασιλεία του