Κύριος αρχιτεκτονικήΣπίτι E-1027, Κυανή Ακτή: Ένα σπίτι του 1920 από την Eileen Gray, αποκαταστάθηκε και επέστρεψε στο κοινό

Σπίτι E-1027, Κυανή Ακτή: Ένα σπίτι του 1920 από την Eileen Gray, αποκαταστάθηκε και επέστρεψε στο κοινό

Η κύρια κρεβατοκάμαρα. Τα χρώματα κεραμιδιών οριοθετούν τους χώρους ύπνου και εργασίας. Φωτογραφία: Βιβλιοθήκη εικόνων Will Pryce / Country Life. Πίστωση: Will Pryce / Φωτογραφία Ζωής της Χώρας

Ένα αξιοσημείωτο κτίριο στην πρώιμη ιστορία του μοντερνισμού, σχεδιασμένο από τον ιρλανδικό εξόριστο Eileen Gray, έχει αποκατασταθεί και ανοιχτεί στο κοινό. Αναφέρει ο Tim Richardson.

Το 1979, τρία χρόνια μετά το θάνατό της, το Μουσείο V & A διοργάνωσε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση - η οποία αργότερα μεταφέρθηκε στο MOMA στη Νέα Υόρκη - για τα μοντέρνα σχέδια επίπλων και υφασμάτων του Eileen Gray. Πριν από αυτό, το όνομα του Grey ήταν ελάχιστα γνωστό ακόμη και μεταξύ των σχεδιαστών, η καριέρα της θεωρούταν απλώς ως υποσημείωση για το έργο άλλων (αρσενικών) φιγούρων, κυρίως Le Corbusier. Το αστέρι της ποτέ δεν έπαψε να ανέρχεται από το έτος: το 2009, το αρχικό της πολυθρόνας Dragons πωλήθηκε για € 21, 9 εκατομμύρια ευρώ και οι εξουσιοδοτημένες αναπαραγωγές των επίπλων και υφασμάτων της διατίθενται μέσω του Aram Store στο Λονδίνο.

Μικρή έκπληξη, λοιπόν, που ένα σπίτι που σχεδίασε στη δεκαετία του 1920 έχει επίσης δει μια θεαματική πρόσφατη αναβίωση. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το σπίτι E1027 βανδαλίστηκε, καταλαμβάνεται από καταληψίες και κινδυνεύει να καταρρεύσει. Από το 2006, έχει υποβληθεί σε αποκατάσταση και ανακαίνιση από την Cap Moderne, μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει συσταθεί για τη συντήρηση και προστασία του ιστότοπου και είναι πλέον ανοικτή στους επισκέπτες.

Το σπίτι E-1027 ήρθε ως αποτέλεσμα της σχέσης του Γκρέι με τον Jean Badovici, τον οποίο γνώρισε το 1921. Ο Badovici ήταν ένας Ρουμάνος γεννημένος αρχιτέκτονας που είχε σπουδάσει στο Παρίσι και έγινε γνωστός ως κριτικός και προσηλυτιστής του Μοντερνισμού και ιδιαίτερα του έργου ο φίλος του Le Corbusier. Ο Gray ζούσε και εργάζεται στο Παρίσι από το 1907, αφού πρώτα εκπαιδεύτηκε στο Slade στο Λονδίνο. Μέσα από τη δεκαετία του 1910, έκανε το όνομά της ως σχεδιαστής λακαρισμένων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των οθονών, και το 1922 άνοιξε ένα κατάστημα στο rue du Faubourg Saint-Honoré, το οποίο απεικόνιζε μοντέρνα έπιπλα και αντικείμενα σε εσωτερικό λευκό-βερνίκι.

Gray σκαρφαλωμένο μια φήμη ως σχεδιαστής των κομψών, πολυτελών εσωτερικών χώρων με εξαιρετικά ori-ginal σύγχρονες πινελιές. Αλλά δεν ήταν επιχειρηματίας. η πρακτική δεν ήταν επικερδής και το κατάστημα έκλεισε το 1930. Ίσως αυτό δεν είχε σημασία - ως κοπάδι μιας πλούσιας και καλλιτεχνικά νοικοκυρεμένης οικογένειας από την Co Wexford, η Gray μπόρεσε να ασχοληθεί ανεξάρτητα και χωρίς συμβιβασμούς στα σχεδιαστικά της συμφέροντα - ένας λόγος για το μικρό της εξόδου κατά τη διάρκεια μιας μακράς σταδιοδρομίας. Με την κοφτερή κούρεμα και τον αριστοκρατικό μεταφραστή της (η μητέρα της ήταν η 19η βαρόνησα γκρίζα), θα μπορούσε να συναντήσει κάπως επιβλητική.

Ο Badovici εισήγαγε τον Gray στο έργο του Le Corbusier και μαζί επισκέφθηκαν μοντερνιστικές κατοικίες στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 συνεργάστηκαν για την ανακαίνιση και την αναδιάρθρωση πολλών πέτρινων σπιτιών στο Vézelay της Βουργουνδίας, όπου ο Γκρέι δούλευε κυρίως στους εσωτερικούς χώρους και το 1926 έφτιαξε ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο και ένα μοντέλο για ένα υποτιθέμενο έργο στην Προβηγκία Κατοικία για έναν μηχανικό (χωρίς οικοδόμημα). Μια καμπίνα που μοιάζει με κιβώτιο σε υποστηρίγματα από σκυρόδεμα ή πυλωτή, με επίπεδη οροφή και μακρύ οριζόντιο παράθυρο, ήταν σαφώς χρεωμένη στο παράδειγμα του Le Corbusier.

Ενθαρρυμένος από αυτές τις εξελίξεις, ο Γκρέι ήρθε με την ιδέα για το House E-1027. Αρχικά σχεδιάστηκε ως παραθαλάσσιο σπίτι όπου ο Badovici και ο Grey θα ζούσαν μαζί, αν και στην πραγματικότητα ήταν ένα δώρο γι 'αυτόν και παρέμεινε στην κυριότητά του. (Ο Γκρέι σταμάτησε να ζει εκεί το 1931, όταν η σχέση τους άλλαξε και δεν επισκέφθηκε ξανά.)

Ο χώρος του νέου σπιτιού ήταν πολύ σημαντικός. Ο Γκρέι γνώριζε ήδη την περιοχή γύρω από τον Άγιο Τροπέ, αλλά ήθελε κάτι πιο άγριο, πιο απομακρυσμένο. Παίρνοντας το τρένο μια μέρα στο μικρό σταθμό στο Roquebrune-Cap-Martin, περπατούσε κάτω από τις σιδηροδρομικές γραμμές μέχρι που βρήκε μια έκταση γης σε μια απότομη κατηφόρα που οδηγούσε στη βραχώδη ακτή. Έλαβε το οικόπεδο και, μεταξύ 1926 και 1929, επέβλεψε την κατασκευή του σπιτιού, το όνομα του οποίου ήταν επιβεβαίωση της σχέσης τους: E είναι για E [ileen], 10 για J [ean] (το δέκατο γράμμα του αλφαβήτου ), 2 είναι για Β [adovici] και 7 είναι για G [ray].

Το E-1027 είναι ένα γεωμετρικά σχεδιασμένο κτίριο από σκυρόδεμα και τούβλο που στηρίζεται σε λευκόχρυσο. Έχει προηγουμένως παρουσιαστεί ως ίση συνεργασία μεταξύ Gray και Badovici, αλλά φαίνεται ότι οι κύριες παρεμβάσεις του ήταν να προτείνει τη χρήση pilotis και την προσθήκη της κεντρικής σκάλας και φανάρι - το υπόλοιπο του σχεδίου ήταν Gray's.

«Μια καθαρά λειτουργική ώθηση, μαζί με έμφαση στην άνεση»

Υπήρχαν, πράγματι, σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ της προσέγγισης του Grey και της προσέγγισης του Le Corbusier και των οπαδών του. Υπάρχει μια ευελιξία στο έργο του Γκρέι που αμαυρώνει την καθαρά λειτουργική ώθηση, μαζί με έμφαση στην άνεση, ακόμη και στο σημείο της πολυτέλειας. Όπως σχολίασε σε ένα σημειωματάριο της δεκαετίας του 40: «Η φτώχεια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής πηγάζει από την ατροφία του αισθησιασμού».

Ένα άλλο σημαντικό σημείο της διαφοράς ήταν η σημασία του κήπου. Η προσέγγιση του Corbusian θα ήταν να δημιουργήσει ένα roof garden και να βάλει το σπίτι σε ένα χορτάρι, αλλά ο Grey απέφυγε αυτή την ιδέα υπέρ των χώρων στον κήπο στη νότια προς την θάλασσα πλευρά του κτιρίου. Τρεις ξεχωριστές βεράντες καθορίζονται με διαφορετικά χρώματα πλακάκια σε ένα γεωμετρικό μοτίβο, που θυμίζει μια περίληψη από Malevich ή Mondrian. Οι πάγκοι από σκυρόδεμα σχεδιάστηκαν ως τρισδιάστατες επεκτάσεις αυτού του σχεδίου, μαζί με ένα μεγάλο, τετράγωνο δρύινο λάκκο προς το πίσω μέρος της βεράντας.

Ένα βυθισμένο σολάριουμ στη δυτική πλευρά του σπιτιού, τελειωμένο σε μαύρο και ωχρό πλακίδιο, μοιάζει με μια μικρή πισίνα, αλλά η ιδέα ήταν να είναι μερικώς γεμάτη με άμμο, για να κρατήσει τα πόδια είτε δροσερά είτε ζεστά, ανάλογα με το καιρικές συνθήκες (Σχήμα 7). Όπως είπε ο Γκρέι: «Έχουμε αποφύγει μια λιμνούλα, η οποία θα είχε προσελκύσει κουνούπια, αλλά έδωσε ένα είδος ντιβάν σε κεκλιμένες πλάκες για ηλιοθεραπεία, ένα γυάλινο τραπέζι για κοκτέιλ και πάγκους από κάθε πλευρά για συνομιλία». Και οι τρεις χώροι ύπνου και το κυρίως σαλόνι έχουν ξεχωριστές εισόδους στον κήπο, μέσω διακριτών κλιμακοστασίων. Η πρόθεση της Γκρέι ήταν ότι, ακόμη και σε ένα μικρό σπίτι, οι χρήστες θα πρέπει να έχουν την επιλογή της ιδιωτικής ζωής και της αίσθησης ότι είναι μόνοι.

Βλέποντας είτε από την προσέγγιση πάνω είτε από τη θάλασσα, το σπίτι έχει ναυτική γεύση. Είναι μακρύς και στενός σαν ένα σκάφος και διαθέτει δάπεδα σαν κιβώτια με κιγκλιδώματα λευκού χρώματος. Ο φανός στην οροφή που φωτίζει το κλιμακοστάσιο μοιάζει με φάρο και δίπλα του είναι μια σημαία «σκάλων».

Η εξαίσθηση στην είσοδο του σπιτιού (βόρεια) εκφράζεται ως κάθετες "σχισμές" και ως παράθυρα με παντζούρια που ολισθαίνουν και περιστρέφονται, επιτρέποντας την ρύθμιση τόσο του αέρα όσο και του φωτός. Στα αριστερά βρίσκεται η είσοδος στο χώρο εξυπηρέτησης και η κουζίνα, την οποία ο Gray σχεδίαζε τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, μέσω ενός πτυσσόμενου χώρου γυαλιού - ένα είδος φόρου τιμής στην τοπική συνήθεια να μαγειρεύει έξω σε ζεστό καιρό.

Η βεράντα εισόδου βρέθηκε να είναι το πιο όμορφο μέρος του σπιτιού και χρησιμοποιήθηκε συχνά ως τραπεζαρία και καθιστικό το καλοκαίρι. Οι λέξεις " interdit sens" και " entrez lentement " ζωγραφίζονται στον τοίχο. Ο γκρι ενσωματώνει πολυάριθμες παιχνιδιάρικες επιγραφές στο σπίτι. Κάποιοι ίσως χορταίνουν τη διδακτική φύση της δικής της σχεδίασης (στο στάδιο του σχεδιασμού, ακόμη και χορογραφεί τις διαδρομές κυκλοφορίας για τον ιδιοκτήτη και τον υπάλληλο).

Η είσοδος στο σαλόνι είναι ίσως το πιο περίεργο στοιχείο του σχεδίου. Είναι προβαλλόμενο από μια οθόνη κόντρα πλακέ που ενσωματώνει ράφια, παλτό-ράφι και ομπρέλα περίπτερο, τα οποία όλα συστέλλουν την είσοδο πέρασμα. Το καθιστικό πέρα ​​από αυτό είναι ένας χώρος ανοιχτού χώρου, που φωτίζεται από ένα παράθυρο από το δάπεδο μέχρι την οροφή που μπορεί να συναρμολογηθεί. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μπαλκόνι με νότιο προσανατολισμό, σκιασμένη με τέντα από γκρίζο καραβόπανο.

Παρά την φαινομενική απλότητα του, αυτό το σαλόνι περιλαμβάνει οκτώ ξεχωριστές ζώνες, δύο από αυτές έξω από τις πόρτες. Εκτός από το πέρασμα εισόδου και το μπαλκόνι, υπάρχει ένα μεγάλο κρεβάτι ντιβάν για ύπνο, ξεκούραση και εργασία. Πίσω από αυτό είναι ένας τοίχος που κρύβει ένα μπάνιο με ντους. Δίπλα σε αυτό υπάρχει μια ξυλόγλυπτη κρεβατοκάμαρα με ενσωματωμένα ντουλάπια και φώτα, που λειτουργούν ως επιπλέον δωμάτιο επισκεπτών. μια πόρτα οδηγεί σε ένα μικρό μπαλκόνι με αιώρα στην δυτική πλευρά του σπιτιού. Κοντά στην είσοδο της οθόνης υπάρχει καθιστικό με παίκτη γραμμοφώνου. Τέλος, στο ανατολικό άκρο του δωματίου, υπάρχει τραπεζαρία, με πτυσσόμενο, τραπέζι καλυμμένο με φελλό με ενσωματωμένο φως.

Ένα μαύρο, λευκό και μπεζ σχέδιο γεωμετρικών πλακιδίων παρέχει κομψές συμβουλές για το πώς αυτές οι ζώνες οριοθετούνται και το δωμάτιο είναι επιπλωμένο με κομμάτια σχεδιασμένα ειδικά για το σπίτι. Τα χαλιά του σχεδίου Gray προσδίδουν μια αίσθηση άνεσης και στον νότιο τοίχο ένας μεγάλος ναυτικός χάρτης σε μπεζ χαρτί σημειώνεται με συνθήματα σχετικά με το θέμα των ταξιδιών, κυρίως το Luxe του Baudelaire, calme et volupté και τις λέξεις Vas-y Totor, που αναφέρονται στο βρετανικό αυτοκίνητο του ντιζάιν, που ονομάζεται Totor. Επισυνάπτεται στο χάρτη ένας κατακόρυφος σωληνωτός λαμπτήρας και ένα πτυσσόμενο ράφι.

Πίσω από την τραπεζαρία είναι ένα πέρασμα που οδηγεί στην κύρια κρεβατοκάμαρα, στην ανατολική πλευρά του σπιτιού. Αποτελείται από δύο ξεχωριστές ζώνες, που εκφράζονται επίσης από παραλλαγές στο πλακάκι. Ένας προθάλαμος από το νότιο παράθυρο διπλασιάζεται ως ένα ιδιωτικό στούντιο, όπου ο Γκρέι είχε το σχέδιο του σκάφους και, στο υπνοδωμάτιο πίσω, το ενσωματωμένο κεφαλάρι περιέχει φώτα και κρυμμένα ξυλόγλυπτα. Gray ειδικευμένη στο σχεδιασμό για τα διαμερίσματα ή τα μικρά σπίτια, τόσα πολλά από τα αντικείμενα της φορές φορές. Χρησιμοποίησε μια τεχνική περιστροφής σε συρτάρια ή tabletop, για παράδειγμα, και οι οθόνες της μπορούσαν να κάνουν ένα δωμάτιο σε δύο. Η πρόθεσή της ήταν να συνδυάσει τις έννοιες της αρχιτεκτονικής και της επίπλωσης έτσι ώστε να γίνουν ένα.

Το παρακείμενο μπάνιο είναι ένας ψηλός, γαλήνιος χώρος, με την μπανιέρα αναμμένη από πάνω από ένα παράθυρο και το ίδιο το λουτρό τυλιγμένο σε ένα φύλλο αλουμινίου, με τη λαμπρότητα του να αυξάνει την αντανακλαστική έκκληση του γύρω μαύρου πλακιδίου. Υπάρχουν τραχίες μάλλινες κουρτίνες και ένα μπιντέ με ένα λαμπερό πορτοκαλί-κόκκινο καπάκι.

Η σπειροειδή σκάλα χρησιμεύει ως διαδρομή εξυπηρέτησης και δίπλα είναι η κρεβατοκάμαρα της καμαριέρας. το μικροσκοπικό του μέγεθος μπορεί να δώσει σε σύγχρονους επισκέπτες παύση. Μια κρεβατοκάμαρα στο ισόγειο είναι ίσως το λιγότερο επιτυχημένο στοιχείο του σχεδιασμού του Grey: ο χώρος δεν είναι σαφώς αρθρωμένος και η ποιότητα του φωτός φαίνεται επίπεδη και σταθερή. Ίσως είναι σημαντικό ότι η ύπαρξη αυτού του δωματίου συνδέεται με την εισήγηση του Badovici. Το υπνοδωμάτιο διαθέτει πτυσσόμενο γραφείο, ψηλή ντουλάπα με περιστρεφόμενα συρτάρια και ένα από τα δύο αρχικά επιβλητικά ενσωματωμένα ντουλάπια (το άλλο είναι στο μπάνιο, όλα τα άλλα έπιπλα έχουν ξαναχτιστεί προσεκτικά από μια εθελοντική ομάδα σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο). Αυτό το δωμάτιο είναι η τελευταία περιοχή που περιμένει την αποκατάσταση.

Το υπνοδωμάτιο φιλοξενουμένων οδηγεί σε μια υποκείμενη περιοχή που σχηματίζεται από το πηλωτό κάτω από το σπίτι. Στον τοίχο υπάρχει μια φωτοσύνη μιας από τις οκτώ τοιχογραφίες του Πικάσο (πιο «ωραίες» από τις «Picasso») που ζωγράφισε ο Le Corbusier μετά το 1938, χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση του Gray. Αρκετές από αυτές τις τοιχογραφίες έχουν αποκατασταθεί και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αλλάζουν τη φύση του εσωτερικού σχεδίου του Grey σε βασικές στιγμές - αποφασίστηκε να προβληθεί η τοιχογραφία στο κύριο σαλόνι.

Στη δεκαετία του 1950, ο Le Corbusier δημιούργησε τη δική του μικρή καμπίνα και μερικά σαλέ διακοπών στα βράχια πάνω από το σπίτι, τα οποία είναι επισκέψιμα στο πλαίσιο της περιοδείας Cap Moderne. Είναι μια ενδιαφέρουσα τοποθεσία στο ότι, σύμφωνα με τους οδηγούς, χωρίζει τους επισκέπτες, οι οποίοι τείνουν να εκφράζουν συμπάθεια είτε με τον Gray είτε με τον Le Corbusier.

Για περισσότερες πληροφορίες και ώρες λειτουργίας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.capmoderne.com


Κατηγορία:
Στο επίκεντρο: Ο τετράγωνο του Ροντέν παίρνει έναν από τους θησαυρούς των μαρμάρων του Elgin
Regency House, Hemyock: Ένας κήπος Devonshire με μεγάλη ατμόσφαιρα και προσωπικότητα