Κύριος αρχιτεκτονικήΜαγνητική και γραφική: Η Στοά του Δασκάλου στο Κολλέγιο του St John's, Cambridge

Μαγνητική και γραφική: Η Στοά του Δασκάλου στο Κολλέγιο του St John's, Cambridge

Πιστωτική κάλυψη: ο Justin Paget
  • Κορυφαία ιστορία

Μεταξύ 1863 και 1865, Sir George Gilbert Scott δημιούργησε ένα νέο καταφύγιο για το Master of St John's College, Cambridge. Μετά την πρόσφατη αποκατάστασή του, ο Jeremy Musson αναφέρει την ιστορία αυτού του αξιοσημείωτου έργου. Φωτογραφίες από τον Justin Paget.

Το Cambridge είναι γεμάτο εκπληκτικές στιγμές. Οι αναλαμπές των κτιρίων υπονοούν τις μακρύτερες ιστορίες που δεν είναι πάντα εύκολο να ερμηνευτούν με την πρώτη ματιά. Στο κολλέγιο του St John's, Cambridge, το Master's Lodge είναι ένα διακριτικό, αλλά αρχοντικό, ανεξάρτητο σπίτι, καλαίσθητο και με τρεμούλιασμα ντυμένο σε ωχρή πέτρα. Ξαφνικά μέσα από τα δέντρα από τον ποταμό (ή ίσως από ένα πέρασμα), έχει ένα βουκολικό αέρα που μιλά για τα μεταβαλλόμενα ιδεώδη των μέσων του 19ου αιώνα.

Χαλαρά Καθέτως με στυλ, το κόκκινο τούβλο ζωντανεύεται από τον τύπο του μαύρου μοτίβου της πάνας που ευνοείται στον Cambridge του 15ου και του 16ου αιώνα, όπως στο πρώτο δικαστήριο του Αγίου Ιωάννη χτισμένο το 1511-20. Το κατάλυμα εξακολουθεί να εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε ως επίσημη κατοικία του πλοίαρχου του κολλεγίου. Η μεγάλη αίθουσα υποδοχής, αίθουσα υποδοχής και τραπεζαρία, δεξιώσεις και εκδηλώσεις κολλεγίων και η πιο ιδιωτική του διαμονή διευρύνθηκαν με τη μετατροπή της πτέρυγας των πρώην υπαλλήλων.

Το σαλόνι του αίθουσου έχει θέα στους κήπους

Η ανάγκη για ένα νέο καταφύγιο ήταν άμεσο αποτέλεσμα της φιλόδοξης κλίμακας του δραματικού νέου ξωδιού του Sir George Gilbert Scott για το κολέγιο, το οποίο απομάκρυνε τα καταλύματα του παλιού δασκάλου το 1863-64. Οι επισκέπτες στο παρεκκλήσι σήμερα θα συγχωρεθούν επειδή σκέφτονται ότι κοιτάζουν τον Καθεδρικό Ναό του Καίμπριτζ, έτσι είναι εμφατική η δήλωση του Scott για θεσμική εμπιστοσύνη.

Ο Scott παρουσιάστηκε στο γοτθικό στιλ από την Cambridge Camden Society και τις εκδόσεις του AWN Pugin. Με τη βοήθεια ενός μεγάλου γραφείου εργάστηκε σε περισσότερα από 800 κτίρια κατά τη διάρκεια της 35χρονης καριέρας του και η εκκλησιαστική πρακτική του περιελάμβανε την αποκατάσταση 25 καθεδρικών ναών. Όταν πέθανε το 1878, θάφτηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και οι κηδεία του ήταν «ο μεγαλοπρεπής που παραχωρήθηκε ποτέ στον Βρετανό αρχιτέκτονα».

Το Master Lodge υιοθετεί τη μορφή των κτιρίων του κολλεγίου Tudor

Ο Σκοτ ​​ήταν θεωρητικός της αρχιτεκτονικής. Στις 1857 παρατηρήσεις του για την κοσμική και οικιακή αρχιτεκτονική, έγραψε για το γοτθικό στυλ που ήταν «προφανώς ελεύθερο, περιεκτικό και πρακτικό. έτοιμη να προσαρμοστεί στην κάθε αλλαγή στις συνήθειες της κοινωνίας ». Ήταν επίσης μπροστά σκέψης, υποστηρίζοντας ότι το γυαλί πλάκας ήταν «μία από τις πιο χρήσιμες και όμορφες εφευρέσεις της εποχής μας και υπολογίστηκε με μεγάλη επιρροή για να δώσει χαρά σε ένα σπίτι» - όπως αποδείχθηκε στο κατάλυμα.

Αναφέρθηκε στον Pugin στις αρχές του καλού εγχώριου σχεδιασμού - «Κάθε άνθρωπος πρέπει να καταθέτει ως να γίνει ο σταθμός και η αξιοπρέπειά του» - που έκαναν και πάλι τη σκέψη του για το Lodge Master.

Η κύρια αίθουσα. Ένα πορτρέτο της κυρίας Margaret Beaufort του 16ου αιώνα, ο ιδρυτής και προστάτης της συλλογής, κρέμεται στα αριστερά

Αυτό έχει κάτι από το χαρακτήρα ενός μεγάλου Βικτωριανού πατριάρχη (ή ίσως ενός παλατιού πρωτο-επισκόπου) και αισθάνεται συνδεδεμένο με το όραμα του παρεκκλησίου που μοιάζει με καθεδρικό ναό. Η ποικίλη μεταχείριση των παραθύρων παρέχει τόσο ασυμμετρία όσο και εσκεμμένη οπτική σύνδεση με τον χαρακτήρα του Πρώτου Δικαστηρίου του Κολλεγίου από την αρχή του 16ου αιώνα.

Στο Secular & Domestic (2013), ο Richard Butler διερεύνησε τη σχέση μεταξύ των γραπτών του Scott και του καταθέματος και αποσαφήνισε αποτελεσματικά την εξέλιξη του σχεδίου, από το οποίο, μοιραία, υπήρχαν πέντε επαναλήψεις, το καθένα σε διαφορετικό σημείο (σε ένα σημείο, το σχέδιο τοποθεσίας δημιουργήθηκε με περίγραμμα του καταθέματος που μπορούσε να τοποθετηθεί σε διαφορετικούς χώρους).

Η τραπεζαρία. Η διακόσμηση στο γοτθικό κάθισμα ήταν κατά πάσα πιθανότητα Scott Jr

Το πρώτο σχέδιο του Σκοτ ​​για το κολέγιο, το 1862, πρότεινε ένα νέο εκκλησάκι και ένα γήπεδο με το κατάλυμα να είναι αναπόσπαστο μιας σειράς που αντιμετωπίζει τον ποταμό. Αργότερα εκείνο το έτος παρουσιάστηκε μια πιο συντηρητική επιλογή, φαντάζοντας τη διατήρηση του παλιού παρεκκλησίου ως διαδρόμου ενός νέου παρεκκλησίου και την επέκταση των αρχικών καταλυμάτων του πλοιάρχου προς τα βόρεια προς την οδό Bridge. Μια τρίτη πρόταση αφορούσε ένα σχεδόν ανεξάρτητο σπίτι, το οποίο εκτείνεται προς βορρά από μια γραμμή στο κέντρο του δευτέρου δικαστηρίου. Το 1863, ένα τέταρτο σχέδιο φαντάστηκε ένα ανεξάρτητο καταφύγιο γύρω από τρεις πλευρές μιας μικρής αυλής, πιο κοντά στον ποταμό Cam, αλλά πλησίασε με μια μακρά διαδρομή από την οδό St John's.

Η πέμπτη - και εκτελεσμένη - πρόταση ήταν για ένα μακρύ ορθογώνιο μπλοκ που εκτείνεται ουσιαστικά δυτικά, ανάμεσα στο κολέγιο και τον ποταμό, με ανεξάρτητη είσοδο από την οδό Bridge. Περισσότερα από 30 κτίρια (συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην πανδοχείου, διαμερίσματα, στάβλοι και καταστήματα, κάποια μεσαιωνική προέλευσης) κατεδαφίστηκαν για να παρέχουν μια σαφή τοποθεσία. Όταν χτίστηκαν, το καταφύγιο ήταν λιγότερο οπτικά απομονωμένο, επειδή ακόμα περισσότερα σπίτια που βλέπουν στο δρόμο κατεδαφίστηκαν για να ανοίξουν δρόμο για το 1938-40 North Court, σχεδιασμένο από τον Edward Maufe, και την επέκτασή του στο Chapel Court του 1880.

Το Oak Room ανακυκλώνει υλικά από τα κατεδαφισμένα κτήρια κολλεγίων Tudor

Μία κάτω πτέρυγα που εκτείνεται δυτικά από το καταφύγιο, με οικιακά γραφεία στο ισόγειο και καταλύματα υπηρέτη στο πρώτο. Οι στάβλοι χτίστηκαν το 1876.

Τα προηγούμενα καταλύματα του πλοιάρχου βρίσκονταν κοντά στο παλιό παρεκκλήσι και συνδέονταν με την αίθουσα του κολλεγίου. Όπως έλεγε ο Willis & Clark, με τη μεγάλη ιστορία της αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου, που δημοσιεύθηκε το 1886: «Οι λοφίες ήταν γενικά τόσο διευθετημένες ώστε ο Δάσκαλος να φτάσει στα κεντρικά γραφεία του στεγνού στέγης του κολλεγίου». Το αρχικό κατάλυμα του πλοιάρχου ενισχύθηκε με την προσθήκη ενός Long Gallery (τώρα του Συνδυαστικού Χώρου) κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Δεύτερου Δικαστηρίου το 1598-1602, αλλά από τον 19ο αιώνα τα καταλύματα αυτού του πλοιάρχου θεωρήθηκαν «άβολα μικρά», που βρίσκεται.

Μόλις συμφωνηθεί η πρόταση του Scott για το νέο παρεκκλήσι, οι ημέρες του ιστορικού κτιρίου στο οποίο κατοικούσε κάποτε ο επίσκοπος Fisher - η ευγενής προσφορά της Lady Margaret Beaufort, μητέρα του Henry VII και ιδρυτή του κολλεγίου - αριθμούνται. Όλα απαιτούσαν μια σοβαρή επανεξέταση της άμεσης ρύθμισης. Ο Scott έγραψε για τις άλλες αλλαγές που συνδέονται με το νέο παρεκκλήσι: «Αποτελούνται από την επιμήκυνση της αίθουσας, την προσαρμογή της γειτονικής γκαλερί στις χρήσεις μεγαλύτερου και μικρότερου συνδυασμού δωματίων, με την απαραίτητη σκάλα που οδηγεί σε αυτά και την ανέγερση μιας νέας Master's Lodge ». Το κτίριο, όπως πρόβλεψε, θα κοστίσει «£ 7500 ή λίγο περισσότερο».

Η κύρια σκάλα, κρεμασμένη με πορτραίτα, υψώνεται προς ένα μεγάλο παράθυρο από βιτρό

Το Κολέγιο της 4ης Ιουνίου 1863 δέχτηκε το διαγωνισμό των Messrs Jackson και Shaw για την ανέγερση του παρεκκλησίου στην πέτρα του Ancaster και για την «ανέγερση της Lodge του Νέου Δασκάλου με εξωτερική επίδεσμο στη λίθινη πέτρα του Bath Box». Ένα σημαντικό ποσό νέων επίπλων προμήθευαν επίσης οι κ.κ. Holland & Son το 1865, μερικοί να ανήκουν στο κολλέγιο και κάποιοι να παραγγέλθηκαν από τον πλοίαρχο για τον εαυτό του.

Οι εσωτερικοί χώροι είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτοι για τη χρήση ανακαινισμένων επενδύσεων, μορφοποιημένων ξύλινων οροφών και λαξευτών πέτρινων καμινάδων, και στη συνέχεια χωρίς προηγούμενο στο Cambridge. Αυτό ήταν κάτι περισσότερο από απλή διάσωση και νωρίς για την προσέγγιση της «περιόδου δωματίου» που αναπτύχθηκε σε μουσεία όπως το V & A. Το αν ο Scott ή ο William Bateson - ο πονηρός και μεταρρυθμισμένος Δάσκαλος - ή άλλοι στην υποτροφία επέμεινε στη διατήρηση αυτών των ιστορικών εξαρτημάτων για το νέο καταφύγιο δεν είναι σαφές, αλλά προφανώς δημιούργησε μια άμεση φυσική σύνδεση πίσω στους ιδρυτές του κολλεγίου και το ιστορικό τους περιβάλλον .

Ο Gavin Stamp προτείνει ότι ο Γιώργος Γκίλμπερτ Σκοτ ​​Γιρ ανέλαβε την ευθύνη για τα εσωτερικά του καταλύματος. Ήταν ήδη συγγενής με τον πατέρα του, πριν εγγραφεί ως προπτυχιακός φοιτητής στο κολλέγιο του Ιησού το 1863-66 (ήταν επίσης για λίγο συνάδελφος εκεί). Ο ίδιος δήλωσε ότι η καριέρα του ως αρχιτέκτονας ξεκίνησε το 1863, έτσι
συνέθεσε με σαφήνεια τη συνεργασία με τον πατέρα του σε έργα του Cambridge. Αργότερα στη δεκαετία του 1860, ανέλαβε την αποκατάσταση του πατέρα του στην αίθουσα του Peterhouse και αντικατέστησε το Waterhouse στο Pembroke College στα τέλη του 1870.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Scott Jr αναλαμβάνει τον ηγετικό ρόλο με το εσωτερικό των καταλυμάτων, αλλά τα περιστασιακά και οπτικά στοιχεία είναι πειστικά. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν γνωστά παραδείγματα του ιστορικού εξοπλισμού ανακύκλωσης της Scott Srr στα οικιακά του έργα και το έργο αυτό είναι πολύ πιο ευτυχισμένο με το έργο και τα αισθητικά ενδιαφέροντα του Scott Jr.

Στη δεκαετία αυτή, ήταν κοντά στον κύκλο Morris, με τις εξελισσόμενες ιδέες του για την προστασία του ιστορικού ιστού που επιβίωσε. Η αλληλογραφία δείχνει επίσης ότι ο Scott Jr ενημέρωσε προσωπικά για τη ζωγραφική στην εκτεταμένη αίθουσα το 1867 και επίσης εγκατέστησε μέρος της παλιάς οθόνης από το πρώην παρεκκλήσι στην εκκλησία Whissendine στο Rutland το 1867-9.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σαφώς ακόμη και όταν τα παλιά κτίρια κατεδαφίστηκαν στο St John's. Μια επιστολή της 12ης Μαΐου 1885 από τον Junior Bursar Charles Taylor αναδεικνύει τις κατεδαφίσεις του 1863: «Το αρχικό συμβόλαιο για την Lodge ήταν £ 9.000 και αυτό αυξήθηκε στις £ 11.000 μετά την ανακάλυψη του πανέμορφου ανώτατου ορίου του παλαιού συνδυασμού Δωμάτιο πάνω από ένα συνηθισμένο ασβεστωμένο ανώτατο όριο. Η παλιά βελανιδιά ήταν πολύ σκληρή και η εργασία για την προετοιμασία της για τα ανώτατα όρια της Στοάς ήταν πολύ δαπανηρή ».

Το τελευταίο σχεδόν σίγουρα αναφέρεται στην οροφή από χυτοσίδηρο της αίθουσας του καταλύματος. Είναι επίσης ενδιαφέρον να βλέπουμε από τα αρχικά σχέδια στα συλλογικά αρχεία το βαθμό στον οποίο όλο το σχέδιο ενημερώθηκε από την ανάγκη να φιλοξενηθούν αυτά τα στοιχεία.

Το μικρό λόμπι εισόδου είναι εξοπλισμένο με παλιές ανακυκλωμένες επενδύσεις από τρεις διαφορετικές πηγές και το μικρό παρακείμενο βεστιάριο διαθέτει ένα καμινάδα με ημερομηνία 1560. Η κύρια αίθουσα, η οποία είναι επενδεδυμένη με επενδύσεις του 16ου αιώνα από δύο πηγές, είναι μια ευρύχωρη προσέγγιση στις κεντρικές αίθουσες υποδοχής ένα παράθυρο κόλπων που βλέπει βόρεια. Κυριαρχείται από το ανώτατο όριο του 16ου αιώνα και από την αίθουσα καπνού του πρώτου 17ου αιώνα που εξάγεται επίσης από τα δωμάτια του First Court.

Στον νότο βρίσκεται το σαλόνι με ψηλά ταβάνια και η τραπεζαρία, με ψηλά παράθυρα που βλέπουν στον κήπο. Ένα προηγούμενο σχέδιο δείχνει μια πόρτα μεταξύ αυτών των δύο δωματίων, η οποία λείπει από την τελική επανάληψη. Αυτό διορθώθηκε το 1952 με την τοποθέτηση χαμηλής διπλής πόρτας από τον αρχιτέκτονα και τον συνεργάτη του Κολλεγίου Alec Crook, αλλά ο Scott (ή οι Scotts) θα τον έκαναν σίγουρα ψηλότερους. Σε αυτά τα δύο επεκτατικά δωμάτια βρίσκονται τα γοτθικά καμινάκια, σκαλισμένα από τον αγρότη και τον Brindley και ζωγραφισμένα απαλά στα τέλη της γοτθικής εποχής, τα οποία πιθανότατα σχεδιάζονται από τον Scott Jr.

Η βασική σκάλα από δρυς, με ένα συμπαγές κιγκλιδωτό από παντόφλες του 19ου αιώνα, βρίσκεται στα δυτικά της αίθουσας και ανεβαίνει στον πρώτο όροφο, με παράθυρα από βιτρό από τον Thomas Baillie & Co (όλα υπό άλλο ανακυκλωμένο 16ο αιώνα οροφή). Αυτό ανεβαίνει στον πρώτο όροφο και ένας ψηλός διάδρομος που χωρίζει τα δωμάτια στα βόρεια και τα νότια - το τμήμα ανατολικά της σκάλας έχει επαναχρησιμοποιήσει δοκούς οροφής του 16ου αιώνα.

Εκτός από την προσγείωση είναι το Oak Room (που παρουσιάζεται ως πρωινές αίθουσες για το σχέδιο του Scott), το οποίο είναι, στην πραγματικότητα, μια προσεκτική ανασύνθεση του μεγάλου θαλάμου του επισκόπου Fisher, με τα παράθυρα, την οροφή και την οροφή να ανακυκλώνονται από τα αρχικά καταλύματα. Η καμινάδα του 1860 φαίνεται να έχει αφαιρεθεί σε κάποιο σημείο.

Η Μελέτη του Δασκάλου, με νότιο προσανατολισμό, έχει ένα μεγάλο παράθυρο κόλπου (τμήμα διώροφης προβολής στο μέτωπο του κήπου), ανακυκλωμένο ανώτατο όριο του 16ου αιώνα και υαλοβάμβακα πιθανότατα από τα τέλη του 17ου ή τις αρχές του 18ου αιώνα.

Σήμερα, το καταφύγιο έχει έναν αέρα σταθερής διάρκειας, κάτι που και οι Σκωτσέδες πρέπει να ελπίζουν, και όμως δεν έχει πάντα θαυμάσει. Ο Pevsner ήταν λίγο αποτρεπτικός στον τόμο Cambridgeshire των «κτιρίων της Αγγλίας» - που δημοσιεύθηκε το 1954 ενώ ήταν συνεργάτης του κολλεγίου - και πριν από αυτό, το γενικό σχέδιο του 1930 του Maufe πρότεινε την κατεδάφισή του και την αντικατάστασή του με ένα μικρότερο κλασικό σπίτι, το ποτάμι. Ευτυχώς, μόνο ένα μέρος αυτού του σχεδίου εκτελέστηκε πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο παρενέβη και το κατάλυμα επέζησε.

Το 2007, το καταφύγιο αποκαταστάθηκε προσεκτικά υπό την καθοδήγηση του σημερινού κυρίου, καθηγητή Christopher Dobson. Μεγάλες και γραφικές - ειδικά το καλοκαίρι, με την υστερία που αναρριχώνται στους τοίχους της - το καταφύγιο χρησιμοποιείται ευρέως και εκτιμάται ως σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του κολλεγίου και αποκαλύπτει την αναζήτηση του Κέιμπριτζ για αισθητική και θεσμική ταυτότητα στην εποχή της μεταρρύθμιση.

Ευχαριστίες: Richard Butler και Gavin Stamp


Κατηγορία:
Ένα ποτό για όλες τις εποχές: Dry January; Οχι. Είναι πραγματικά μήνα Βουργουνδίας
Το ταξίδι μιας όμορφης περιουσίας του Suffolk από την καταστροφική καταστροφή μέχρι το σύγχρονο αριστούργημα, με μια περιουσία 448 στρεμμάτων και αθλητική περιουσία