Κύριος αρχιτεκτονικήMarston House, Somerset: Ένα υπέροχο παράδειγμα βικτοριανού εμπλουτισμού μιας μεγάλης γεωργιανής εξοχικής κατοικίας

Marston House, Somerset: Ένα υπέροχο παράδειγμα βικτοριανού εμπλουτισμού μιας μεγάλης γεωργιανής εξοχικής κατοικίας

Η αίθουσα κλιμακοστασίων που προστέθηκε το 1858 σχεδιάστηκε από τον Edward Davis του Bath. Πιστωτική κάλυψη: ο Justin Paget
  • Κορυφαία ιστορία

Ένα από τα σημαντικότερα γεωργιανά σπίτια της νοτιοδυτικής Αγγλίας έχει διασωθεί από το χείλος της κατεδάφισης. Ο John Robinson αναφέρει την αξιοσημείωτη ιστορία αυτού του κτιρίου και την επιστροφή του στην ιδιωτική κατοχή. Φωτογραφίες από τον Justin Paget.

Το Marston απολαμβάνει ένα αξιοθαύμαστο σκηνικό που περιβάλλεται από ένα υπέροχα σχεδιασμένο τοπίο του 18ου αιώνα. Το νότιο μέτωπο, μήκους άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων, ερευνά την ευρύχωρη κοιλάδα του Didam και μια παράκαμψη διάσημων διαμορφωμένων πάρκων. Στα αριστερά, ο ορίζοντας καταλαμβάνεται από την Πύλη του Ουρανού στο Longleat, ένα αριστούργημα του Capability Brown μέσα στο 18ο αιώνα. Στα δεξιά βρίσκονται τα πυκνά φυτεμένα απομεινάρια Stourhead, με τον Πύργο του Alfred, που ανεγέρθηκε από τον Henry Hoare στη δεκαετία του 1760.

Το άμεσο προσκήνιο προσεκτικά διατεταγμένων δειγμάτων δένδρων, φυτειών και μεγάλης λίμνης δεν είναι πολύ διακεκριμένο, καθώς το πάρκο στο Marston έχει φυτευτεί στις αρχές του 18ου αιώνα από τον Stephen Switzer και τροποποιήθηκε γύρω στο 1820 από τον William Gilpin, αρχιερέα της γραφικής.

Για 250 χρόνια, ο Marston ήταν το κύριο αγγλικό σπίτι της οικογένειας Boyle, Earls of Cork και Orrery. Μετά την πώληση του το 1905 από τον 10ο κόμη και μια σύντομη συνέχεια ως ιδιωτική κατοικία στα χέρια της οικογένειας Bonham-Christie, μεταφέρθηκε σε θεσμική χρήση μεταξύ των παγκόσμιων πολέμων και έγινε ξενοδοχείο το 1930, πριν υποδιαιρεθεί σε 10 διαμερίσματα . Ζητήθηκε από τον στρατό κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπέστη σοβαρές ζημιές από τους Αμερικανούς στρατιώτες με μεγάλη επιρροή στην πορεία προς την Ημέρα D και έμεινε ημιπερατή.

Ήρθε μέσα σε ένα μουστάκι να ενταχθεί στην μελαγχολική κλήση των κατεδαφισμένων εξοχικών σπιτιών στη μεταπολεμική εποχή και έπεσε σε εγκαταλειμμένη εγκατάλειψη. Η καταχωρημένη οικοδομική συγκατάθεση για κατεδάφιση ζητήθηκε και αρνήθηκε το 1973.

Το Marston House αγοράστηκε από τους ιδιοκτήτες τοπικών λατομείων του δημόσιου λατομείου John και Angela Yeoman το 1984 με 22 στρέμματα γης. Πρόθεσή τους ήταν να μετατρέψουν το εγκαταλελειμμένο σπίτι στην έδρα της εταιρείας τους, Foster Yeoman Ltd, και να αποθηκεύσουν μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Somerset. Οι Yeomans χρησιμοποίησαν τον Geoffrey Butcher από τον Robert Butcher και τον Υιό του Warminster για να επισκευάσουν τη δομή μεταξύ 1985 και 1990, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά και μεθόδους, ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας τοιχοποιία και leadwork.

Όχι μόνο το κτίριο απαιτεί ολική ανακατασκευή στέγης και εκτεταμένες δομικές επισκευές, αλλά το εσωτερικό θεωρήθηκε ότι είναι πέρα ​​από την εξόφληση. Ωστόσο, υπό την κατεύθυνση της κας Yeoman, επανατοποθετήθηκαν τα κύρια δωμάτια και η σκάλα, αποκαταστάθηκαν τα γυψοσανίδες και αποκαταστάθηκαν τα καμινάκια. Τα θυγατρικά δωμάτια του κτιρίου προσαρμόστηκαν άνετα σε σύγχρονους χώρους γραφείων και η νέα χρήση έδωσε ζωή στο σπίτι για τα επόμενα 20 χρόνια.

Σχεδιασμένο από τον Samuel Wyatt το 1772, η βιβλιοθήκη, με τις ασυνήθιστες σερπεντινές βιβλιοθήκες, διευρύνθηκε από τον Edward Davis το 1858.

Μετά το θάνατο του κ. Yeoman, ο Μάρστον αποκτήθηκε από τον Timothy Sanderson, έναν ενθουσιώδη γεωργιανή αρχιτεκτονική, με την πρόθεση να το μετατρέψει ξανά σε ιδιωτικό σπίτι για άλλη μια φορά. Οι περιοχές του πάρκου έχουν επίσης αγοραστεί και αποκατασταθεί και οι εσωτερικοί χώροι είναι ανακαινισμένοι και κατάλληλα επιπλωμένοι για να αναζωογονήσουν τον χαρακτήρα τους του 18ου και του 19ου αιώνα.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ένα σπίτι με το μέγεθος και την ποιότητα του Marston πρέπει να είναι τόσο άγνωστο. Οι έρευνες και οι δημοσιεύσεις του Michael McGarvie έχουν, ωστόσο, αποκαλύψει τη σύνθετη ιστορία του τόπου και έχει επιτρέψει ευγενικά τη δουλειά του να χρησιμοποιηθεί σε αυτό το άρθρο. Ο πρώτος αντίκτυπος είναι ένα μεσαίο γεωργιανό σπίτι, αλλά η ιστορία είναι πιο περίπλοκη από αυτή. Ένα παλιό μεσαιωνικό σπίτι που βρισκόταν στα μισά του ενός χιλιομέτρου. Η σκέψη του 18ου αιώνα ως ρωμαϊκής τοποθεσίας, ενθουσιάστηκε το ενδιαφέρον του Sir Richard Colt Hoare of Stourhead, ο οποίος, μετά από μια επίσκεψη το 1808, σημείωσε με θλίψη: «Είναι μόνο το λείψανο ενός αιωρούμενου αρχοντικού».

Το πρώτο σπίτι του σημερινού χώρου χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα και περιγράφηκε ως νέο το 1641. Ο τόπος είχε αλλάξει τα χέρια συχνά αφού το αρχοντικό αποξενώθηκε από το στέμμα από την Ελισάβετ το 1596, αλλά η σύγχρονη ιστορία του ξεκίνησε μόνο στο 1641, όταν ο «Μεγάλος κόμης» του Κορκ αγόρασε τον τόπο για τον μικρότερο γιο του, ο Λόρδος Broghill, δημιούργησε το 1ο κόμη του Orrery το 1660.

Το σπίτι ήταν τότε ένα μπλοκ σχήματος U, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί το κέντρο του σημερινού γεωργιανού αρχοντικού (ένα πολυστρωματικό παράθυρο και μερικές τοξωτές πόρτες περίπου 1600 επιβιώνουν στο υπόγειο).

Όταν το πρώτο εξαγόρασε, ο Μάρστον χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία, αλλά η έδρα της οικογένειας στο Charleville της Ιρλανδίας καίγεται από το στρατό του James II το 1690. Μετά το θάνατο της μητέρας του, η Μαρία, το 1710, ο 4ος κόμης του Orrery, ο οποίος είχε ήδη διοριστεί Λόρδος Lieutenant του Somerset, γύρισε την προσοχή του στην ανοικοδόμηση του Marston. Ήταν διπλωμάτης, άνθρωπος επιστολών, στρατιώτης και επιστήμονας. Το αστρονομικό όργανο για τη μέτρηση των κινήσεων των πλανητών, το orrery, ονομάζεται μετά από αυτόν.

Μεγάλωσε το σπίτι και το έκανε συμμετρικό, αλλά διατήρησε τον ψηλό, παλιομοδίτικο χαρακτήρα του, με διπλό κεντρικό κέλυφος και ψηλές στέγες. Απασχολεί τον πρωτοποριακό κήπο τοπίου Stephen Switzer (μαθητής του Λονδίνου και του Wise και συγγραφέα της Ichnographica Rustica ) για να σχεδιάσει τους κήπους και το πάρκο στη δεκαετία του 1720 και του 1730, με διατύπωση γύρω από το σπίτι, αλλά αναμειγνύοντας σε φυσιοκρατικά διοικούμενο τοπίο πέρα ​​από, δήλωσε, «η σταδιακή μετάβαση από την τελειωμένη τέχνη στην άγρια ​​φύση είναι ευχάριστη και καταπραϋντική».

Ο Λόρδος Orrery έγραψε σε ένα φίλο, το Tom Southerne, τον Νοέμβριο του 1733: «Είμαστε σκληροί στη δουλειά μας τόσο μέσα όσο και χωρίς πόρτες, αλλά στους κήπους ξεπερνούν τον Hannibal και δουλεύουν μέσα από πετρώματα πιο στενά από τις Άλπεις». Τα αποτελέσματα φαίνονται στη χάραξη στον τόμο IV του Vitruvius Britannicus (1739) από τους Badeslade και Rocque.

Ο 5ος κόμης (ο οποίος επίσης κληρονόμησε τον τίτλο Cork από τον ξάδερφό του το 1753) αναμόρφωσε το σπίτι στις αρχές της δεκαετίας του 1750 (τα κεφάλια των ομβρίων υδάτων χρονολογούνται από το 1751). Αυτό το facelift έδωσε στο νότιο μέτωπο ένα δεύτερο Palladian τρόπος παραγωγής. Χρησιμοποίησε έναν άγνωστο αρχιτέκτονα του Λονδίνου και τον οικοδόμο της σπηλιάς James Scott, αν και η κινητήρια δύναμη ήταν ο γιος του Λόρδου Orrery, ο 21χρονος Charles, Viscount Dungarvan.

Η Lady Orrery κατέγραψε ότι «τα σχέδια εγκρίθηκαν ή σχεδιάστηκαν από τον Λόρδο Dungarvan, του οποίου η μεγαλοφυία είναι πολύ τείνει προς την αρχιτεκτονική». Δυστυχώς, προηγήθηκε του πατέρα του, έτσι ποτέ δεν κληρονόμησε το σπίτι που βοήθησε να βελτιωθεί.

Μια θέα του σπιτιού από το ανατολικό έδαφος αμέσως προς τα βόρεια, που δείχνει την προεξέχουσα βεράντα χωρίς παράθυρα ή frontispiece.

Το υπόγειο ήταν κρυμμένο από μια βεράντα, τα παράθυρα ήταν σκαρφαλωμένα, προστέθηκαν κλασικοί αρχιτέκτορες και η οροφή ανοικοδομήθηκε και τελείωσε με παραπετάσματα με κιγκλιδώματα. Μεγάλες κατώτερες πτέρυγες προστέθηκαν σε κάθε πλευρά, φέρνοντας την πρόσοψη σε 365ft (διευρύνθηκε περαιτέρω τον 19ο αιώνα). Η δυτική πτέρυγα είχε οικογενειακά δωμάτια και την ανατολική πτέρυγα της κουζίνας και των γραφείων. Με κεντρικά αετώματα και παράθυρα τοποθετημένα σε κενά αψίδες, αυτά τα φτερά έχουν ένα ιδιόμορφο χαρακτήρα που δείχνει το ερασιτεχνικό χέρι του Καρόλου.

Περαιτέρω αλλαγές πραγματοποιήθηκαν περίπου στο 1772 για τον κόμη από τον Samuel Wyatt, ενώ ο Marston ήταν ένα από τα πρώτα του έργα. Τα αποδεικτικά στοιχεία για αυτό είναι η συμπερίληψη ενός βιβλίου λογαριασμού για τον Marston, παράλληλα με το Pantheon, το Berechurch Hall και την άνοιξη Gardens στο φόντο του πορτρέτου του Samuel Wyatt από τον Lemeul Abbott (1772). Η έκταση της εργασίας του Wyatt είναι ασαφής, αλλά περιελάμβανε μερικά από τα κύρια δωμάτια, όπως η βιβλιοθήκη και το σαλόνι, αν και τροποποιήθηκαν αργότερα.

Η συμβολή του Wyatt στο Marston συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του 8ου κόμης του Cork και του Orrery, όταν η κεντρική ελληνική ιωνική κιονοστοιχία και δύο πλευρικές πλακόστρωτες πέργες προστέθηκαν γύρω στο 1817 από τον Jeffry Wyatville, βοηθώντας να επικεντρωθεί η εκτεταμένη πρόσοψη. Επίσης, άλλαξε το εσωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης του σαλόνι σε μια μεγάλη εσοχή με μια οροφή τάπητας γύψο. Δεν υπάρχουν σχέδια ή λογαριασμοί, αλλά ο Λόρδος Cork παρατίθεται ως ένας από τους πελάτες του Wyatville στο πίσω μέρος του πορτρέτου του από τον Henry Wyatt.

Το νότιο μέτωπο του σπιτιού έχει επιμηκυνθεί με την πάροδο του χρόνου.

Την ίδια στιγμή, το πάρκο αναδιαμορφώθηκε, με νέες μονάδες, καταλύματα και τη δημιουργία της λίμνης, «Marston Pond», υπό την καθοδήγηση του Gilpin. Η παλιά εκκλησία της ενορίας είχε μετακινηθεί προς τα δυτικά το 1786 για να βελτιώσει την θέα από το μπροστινό μέρος του σπιτιού.

Παρά τη συνολική γεωργιανή εμφάνισή του, ο Μάρστον είναι σήμερα τόσο βικτοριανή δημιουργία. Χάρη σε ένα κυρίαρχο κομμάτι του σημερινού χαρακτήρα του στη σαγηνευτική ανακατασκευή του 19ου αιώνα από τον 9ο κόμη, που παντρεύτηκε την Έμιλυ, θυγατέρα της πολύ πλούσιας Marquess της Clanricarde και χρησιμοποίησε την προίκα της για να μεταμορφώσει το εσωτερικό.

Πολλά από τα πιο αξιομνημόνευτα στοιχεία προέρχονται από αυτή τη βικτοριανή αναδιαμόρφωση, η οποία αναπροσανατολίσει το σπίτι. Η είσοδος μετακινήθηκε από τα νότια προς τα βόρεια, όπου δημιουργήθηκε ένα εκπληκτικό αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα σε κεκλιμένο έδαφος. Ένα προεξέχον πέτρινο μετωπικό παράθυρο που χρονολογείται από το 1858 αγκαλιάζει μια γιγαντιαία κλασική πλωτή πόρτα. Αυτό δίνει πρόσβαση στο μισό επίπεδο προσγείωσης στην μνημειακή τετράγωνη είσοδο και τη μεγαλοπρεπή πέτρινη σκάλα δύο διακλαδώσεων. Ο χώρος αυξάνεται μέσα από τρείς ορόφους με αποτέλεσμα να κόβει την ανάσα.

Το ωδείο του 1871 χτίστηκε στο χώρο των πρώην πλυντηρίων. Το εσωτερικό του είναι υπέροχα αρθρωμένο από μνημειακές πέτρινες καμάρες.

Όπως έγραψε ο τοπικός ιστορικός Samuel Cuzner το 1867: «Το εσωτερικό της αίθουσας είναι μεγάλο και εντυπωσιακό στην πραγματικότητα, όχι μόνο από τις μεγάλες και ευρύχωρες διαστάσεις του αλλά και από το φανάρι φανάρι στην κορυφή». Ο τελευταίος είναι αξιοσημείωτος και πιθανώς εμπνευσμένος από το Επιμελητήριο Waterloo στο Windsor καθώς έχει το ίδιο ναυτικό κτύπημα των υαλοπινάκων. Αν ναι, η έμπνευση θα είχε προέλθει από τον ίδιο τον Λόρδο Κορκ, ο οποίος ήταν ένας επιμελητής: βοηθός στρατοπέδου στη Βασίλισσα Βικτωρία, Δάσκαλος των βασιλιάδων Buck Hounds και Master of the Horse.

Ο μνημειώδης χαρακτήρας ενισχύεται από ομαδοποιημένους γιγαντιαίους ιωνικούς κίονες που στηρίζουν ελλειπτικές καμάρες και τη χρήση σε όλη την λεπτότερη πέτρινη μπλε ασβέστη. Η ευρεία κεντρική πτέρυγα των σκαλοπατιών οδηγεί προς το εμπρόσθιο τμήμα των κύριων δωματίων που εκτείνεται κατά μήκος του νότιου μετώπου σε επίπεδο κήπου και οι συμμετρικές πλευρικές πτήσεις και προσγειώσεις, που φυλάσσονται από χαλύβδινα κιγκλιδώματα τύπου Ροκοκό, δίνουν πρόσβαση στους επάνω ορόφους.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου λέγεται ότι αμερικανοί στρατιώτες προσπάθησαν να οδηγήσουν τις σκάλες σε ένα τζιπ και προκάλεσαν την κατάρρευση μέρους της σκάλας. Η ζημιά έγινε καλά από τους μαστόρους του Geoffrey Butcher. Έκαναν επίσης το ζευγάρι των κατάλληλα κλασικών πέτρινων καμινάδων σε κάθε πλευρά της αίθουσας, που αντικατέστησαν τα χαμένα πρωτότυπα από σκαλιστά ξυλεία.

Ο αρχιτέκτονας για την εκστρατεία αυτή και όλες οι βικτωριανές αλλαγές στο Marston ήταν ο αρχιτέκτονας Bath City Charles Edward Davis, FSA (1827-1902), υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για την ανασκαφή και την αποκατάσταση των ρωμαϊκών λουτρών. Τα γεωργιανά δωμάτια στο Marston ήταν μικρά και χαμηλής οροφής, ακατάλληλα για τη μεγάλη βικτοριανή ψυχαγωγία, και ο Λόρδος Cork και Orrery τα διεύρυνε λαμβάνοντας τους προηγούμενους διαδρόμους πρόσβασης στα βόρεια και προσθέτοντας μια ευρύτερη νέα «γκαλερί» πίσω.

Το σπίτι έχει υπέροχη θέα στο τοπίο.

Είναι ενδιαφέρον ότι το έργο του είναι Γεωργιανού χαρακτήρα. Διπλασίασε σχεδόν το μέγεθος της βιβλιοθήκης του Samuel Wyatt, αλλά με προσοχή αντιγράφηκε και επέκτεινε τις ασυνήθιστα κομψές σερπεντινές βιβλιοθήκες στο νέο τμήμα. Στο δυτικό άκρο της νότιας πτέρυγας, δημιούργησε μια μεγάλη αίθουσα χορού. Οι τοίχοι είναι επενδεδυμένοι με πάνελ σε πλαίσια από γυψομάρμαρο τύπου Flitcroft και γοητευτικά ροκοκό. Είναι πιθανό ότι αυτές ήταν εμπνευσμένες από τη χαμένη εργασία του 1740 στο σπίτι. Η αρχική μαρμάρινη καμινάδα καταστράφηκε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αντικαταστάθηκε από ένα κατάλληλο σκαλιστό ξύλο του 18ου αιώνα.

Το αποκορύφωμα του σπιτιού είναι το ωδείο, το οποίο προσεγγίζεται από την αίθουσα χορού μέσα από ορειχάλκινες πόρτες πλαισιωμένες από ορείχαλκο. Αυτό προστέθηκε το 1871 στο χώρο των παλιών πλυντηρίων. Αποκατασταθεί από την καταστροφή από τους Yeomans, είναι μια από τις καλύτερες επιζώνες του είδους σε μια αγγλική εξοχική κατοικία, συγκρίσιμη με εκείνη στο Flintham στο Nottinghamshire.

Ο Μάρστον είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα αναβίωσης ενάντια στις πιθανότητες της αγγλικής εξοχικής κατοικίας στα τέλη του 20ου και στις αρχές του 21ου αιώνα. Όπως αποκαταστάθηκε από τους Ιωάννιους και ενισχυμένη και επιπλωμένη από τον σημερινό ιδιοκτήτη, μπορεί για άλλη μια φορά να θεωρηθεί όχι μόνο ως ένα από τα μεγάλα γεωργιανά σπίτια της Δυτικής Χώρας, αλλά ως ένα υπέροχο παράδειγμα της διεύρυνσης του Βικτωριανού και του εμπλουτισμού ενός εξοχικού σπιτιού με τρόπο που συμπάσχει στον αρχικό Κλασικό χαρακτήρα του.

Αναγνώριση: Michael McGarvie


Κατηγορία:
Ένα ποτό για όλες τις εποχές: Dry January; Οχι. Είναι πραγματικά μήνα Βουργουνδίας
Το ταξίδι μιας όμορφης περιουσίας του Suffolk από την καταστροφική καταστροφή μέχρι το σύγχρονο αριστούργημα, με μια περιουσία 448 στρεμμάτων και αθλητική περιουσία