Κύριος αρχιτεκτονικήΗ αξιοθαύμαστη αποκατάσταση και αναβίωση της αίθουσας Haile, που φιλοξενεί μια από τις μεγάλες δυναστείες της αυτοκρατορικής Βρετανίας

Η αξιοθαύμαστη αποκατάσταση και αναβίωση της αίθουσας Haile, που φιλοξενεί μια από τις μεγάλες δυναστείες της αυτοκρατορικής Βρετανίας

Πιστωτική κάρτα: Βιβλιοθήκη εικόνων Paul Highnam / Country Life

Ο John Martin Robinson ανακαλύπτει την ιστορία της αίθουσας Haile, από την πρώτη επαφή της οικογένειας Ponsonby τον 13ο αιώνα με την πρόσφατη αποκατάσταση και σωτηρία της. Φωτογραφίες από τον Paul Highnam.

Ο Χάιλ έγινε αρχικά έδρα της οικογένειας Ponsonby όταν ένας Γουίλιαμ Πόνσονμπι παντρεύτηκε την Κωνσταντία, κόρη του Αλεξάνδ Ντε Χάιλε, περίπου το 1295. Η πρόσφατη και υποδειγματική αποκατάστασή της, αναγνωρισμένη από ένα ειδικό έπαινο στα Βραβεία Γεωργιανού Ομίλου στις αρχές του μήνα («Γεωργιανή διάκριση», , 2 Οκτωβρίου και επίσης στα βραβεία Ιστορικών Σπιτιών πέρυσι, είναι το πιο πρόσφατο κεφάλαιο σε μια αξιοθαύμαστη ιστορία αναζωογόνησης και επιβίωσης που κράτησε αυτόν τον οικογενειακό δεσμό ζωντανό ενάντια σε όλες τις πιθανότητες μέσα από τις περιπέτειες του 20ου και του 21ου αιώνα.

Η οικογενειακή σύνδεση με το Haile είναι πολύπλοκη. Ένας απόγονος του William and Constance του 17ου αιώνα, ο Sir John Ponsonby της Haile, ένας από τους αξιωματικούς του Cromwell που υπηρετούσε στην Ιρλανδία, αγόρασε γη στο Co Kilkenny. Αυτή η Ιρλανδική ιδιοκτησία κατέβηκε στους νεώτερους γιους της, Χένρυ και Ουίλιαμ, οι οποίοι καθιέρωσαν μια από τις μεγάλες δυναστείες της αγγλο-ιρλανδικής Whig, τη γραμμή των Earls of Bessborough.

Τραπεζαρία. Φωτογραφία: Βιβλιοθήκη εικόνων Paul Highnam / Country Life

Η Haile, εν τω μεταξύ, κληρονομήθηκε από τον μεγαλύτερο γιο του Sir John και ονομάστηκε και άφησε την κατοχή των κληρονόμων του όταν η ανώτερη οικογένεια Cumberland της οικογένειας πέθανε στις αρχές του 19ου αιώνα. Ήταν 100 χρόνια αργότερα που το κατώτερο υποκατάστημα επέστρεψε στο ακίνητο. Το έκανε με την αξιοσημείωτη φιγούρα του στρατηγού Sir John Ponsonby DSO (1866-1952), του θρυλικού ιδιωτικού γραμματέα της Βασίλισσας Βικτωρίας, Sir Henry Ponsonby, και εγγονό του 3ου κόμης του Bessborough.

Μετά από μια στρατιωτική σταδιοδρομία στους φρουρούς του Coldstream και έναν διακεκριμένο ρόλο που διοικούνταν στην 5η διαίρεση κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Sir John αγόρασε πίσω το σπίτι του προγόνου του στο απομακρυσμένο Cumberland. Το 1935, όταν ήταν 69 ετών, παντρεύτηκε τον 34-year-old Mary Robley, γνωστό ως Mollie, που τον έζησε 50 χρόνια και πέθαινε σε ηλικία 101 ετών το 2003. Στο γήρας του, καθώς τα πράγματα έπεσαν γύρω του, Mollie συνηθίζαμε να λέμε υπερβολικά ότι είχε υποσχεθεί στον Sir John να κρατήσει το σπίτι, αλλά «δεν ήξερα ότι θα ζήσω να είμαι τόσο παλιά!»

Κύριο μέτωπο του σπιτιού. Φωτογραφία: Βιβλιοθήκη εικόνων Paul Highnam / Country Life

Μετά το θάνατό της, πιστή στη γοητευτική υπόσχεσή της, προσπάθησε να κληροδοτήσει το σπίτι στο Ponsonbys του Shulbrede, το κοντινότερο αγγλικό υποκατάστημα της οικογένειας. Απορρίφθηκαν από την απομάκρυνση του τόπου και από την ολοένα και κακή κατάσταση του τόπου, ωστόσο, και κληρονομήθηκε από μια άλλη σχέση, η Elizabeth Phipps. Άρχισε να αποκαθιστά τα κτίρια, να ξανακλειτώνει την κύρια κατοικία και την ανεξάρτητη περιοχή πύλης, αλλά η κλίμακα και το κόστος έγιναν πολύ αποθαρρυντικές. Το 2013, έβαλε το σπίτι στην αγορά και πώλησε το περιεχόμενο.

Εκπληκτικά, ένα άλλο μέλος της οικογένειας εντάχθηκε, ο Tristan Ponsonby. Κατεβαίνοντας από μια γραμμή καταιγίδας των Bessboroughs, που είχε στην ιδιοκτησία Kilcooley Abbey στο Co Tipperary. Εμπνευσμένος από την ίδια ρομαντική προγονική αίσθηση για τη Χάιλ που είχε κινητοποιήσει τον Sir John 100 χρόνια νωρίτερα, αγόρασε το Haile και ξεκίνησε μια σημαντική αποκατάσταση του σπιτιού. Όταν την απέκτησε, η παλιά πίσω πτέρυγα του σπιτιού και ο τελευταίος όροφος ήταν άδεια κοχύλια. Χρειάστηκε επίσης ανακατασκευή και εκτεταμένη επισκευή.

Κίτρινο δωμάτιο. Φωτογραφία: Βιβλιοθήκη εικόνων Paul Highnam / Country Life

Το σύνολο του σπιτιού έχει αποκατασταθεί για περίοδο 2½ ετών, με αρχική βοήθεια από τον αρχιτέκτονα Elaine Blackett-Ord. Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή, ίσως, ήταν η απόδοση ασβεστοκονιάματος στο εξωτερικό, χρωματισμένη στην παραδοσιακή ζεστή ώχρα με τη χρήση του γερμανικού Keim, αλλά το έργο πηγαίνει πολύ πιο βαθιά από αυτό. Στο πλαίσιο των ευρύτερων επισκευών, όλες οι ράβδοι και οι υδρορροές έχουν ανανεωθεί και οι ράβδοι UPVC έχουν αντικατασταθεί με μόλυβδο. Εσωτερικά, ο κ. Ponsonby και ο συνεργάτης του, Stefano Todde, επανεξοπλίζουν το εσωτερικό. Οι οικογενειακές εικόνες και τα έπιπλα, μερικά από τα οποία επέστρεψαν ευγενικά από την Ελισάβετ, καθιστούν δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο τόπος ήταν ημιτελής μόλις πριν από 15 χρόνια.

Η αίθουσα Haile είναι σε σχήμα U σε σχέδιο, το σωρευτικό αποτέλεσμα προσαρμογών και επεκτάσεων στον 16ο, 17ο και 18ο αιώνα. Θεωρήθηκε ότι αναπτύχθηκε γύρω από έναν μεσαιωνικό πύργο στύλων, αλλά δεν υπάρχουν φυσικά ή τεκμηριωμένα στοιχεία. τα τείχη είναι πάρα πολύ λεπτές για μια τέτοια κατασκευή και δεν υπάρχει κανένα σημάδι του ισοβαθμού στο ισόγειο, ένα κοινό χαρακτηριστικό των πύργων στύλων. Αντ 'αυτού, η βόρεια πτέρυγα είναι το παλαιότερο τμήμα του σημερινού σπιτιού και σχηματίστηκε αρχικά ένα μέτωπο εισόδου. Το παρακαμπτήριο πόρτα χρονολογείται από το 1591 και φέρει τα αρχικά JP και AP για τον John και την Anne Ponsonby.

Πίσω του σπιτιού. Φωτογραφία: Βιβλιοθήκη εικόνων Paul Highnam / Country Life

Αυτό το κτίριο του τέλους του 16ου αιώνα επεκτάθηκε προς τα νότια τον 17ο αιώνα, με τρία ορόφους τριών ορόφων δυο τριών ορόφων και παράθυρα με κιγκλιδώματα και κιγκλιδώματα. Τέλος, στις αρχές του 18ου αιώνα, δημιουργήθηκε μια νέα συμμετρική πρόσοψη με παράθυρα φύλλων με νότιο προσανατολισμό, κεντρική πόρτα και μεγάλο βενετσιάνικο παράθυρο του πρώτου ορόφου στο υψόμετρο επιστροφής. Οι διακριτικές, τεμπέτικες τετράγωνες καμινάδες, με προεξέχουσες χορδές από χυτοσίδηρο, πιθανότατα επίσης χρονολογούνται από εκείνη την εποχή.

Το εσωτερικό της μπροστινής σειράς έχει χαρακτηριστική γεωργιανή επένδυση στο έδαφος και στον πρώτο όροφο, καθώς και μια σκάλα με κιγκλιδώματα με αγγεία και κολώνες και ένα κεκλιμένο χειρολισθήρα, όπως διαδόθηκε από τις εκδόσεις του Batty Langley στις δεκαετίες 1730 και 1740 που προορίζονταν να καθοδηγήσουν τους τοπικούς κατασκευαστές. Όλα αυτά είναι άμεσα συγκρίσιμα με τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες που βρίσκονται στη κοντινή προγραμματισμένη γεωργιανή πόλη λιμάνι του Whitehaven.

Δωμάτιο Βιβλίου. Φωτογραφία: Βιβλιοθήκη εικόνων Paul Highnam / Country Life

Ο κύριος χώρος αυτού του γεωργιανού σπιτιού ήταν το σαλόνι, στον πρώτο όροφο μια διάταξη που χαρακτηρίζει τα βόρεια αρχοντικά αρχοντικά της περιόδου, όπως στο Warcop στο Westmorland ή στο Burrow στο Lancashire. Είναι φωτιζόμενο από ένα βενετσιάνικο παράθυρο που βλέπει προς τα δυτικά και έχει μια καλά κλιμακωτή, γυψοσανίδα δαντέλα. Το κύριο χαρακτηριστικό του δωματίου είναι ένα λευκό μαρμάρινο νεοκλασικό καμινάκι μητροπολιτικής μεγαλοπρέπειας, πλαισιωμένο από σκαλισμένα έμβια με ένα κεντρικό δισκίο εκλεπτυσμένων θεών.

Θα μπορούσε να είναι ένα κομμάτι Bullock που έφερε στη θάλασσα από το Λίβερπουλ στο Whitehaven, ως τμήμα μιας ακμάζουσας παράκτιας εποχής, και έχει ομοιότητες με τις καμινάδες που του παρείχαν άλλα βόρεια σπίτια, όπως το Broughton Hall, το North Yorkshire και το Clayton Hall, Lancashire (τώρα στο Brockhampton, Worcestershire).

Σε όλη τη λιμνοκατοικημένη προσγείωση βρίσκεται το πράσινο Boudoir, το πιο πλήρες από τα δωμάτια του πρώιμου του 18ου αιώνα, με την επένδυση ζωγραφισμένη ανοιχτό πράσινο. Αυτό ήταν το καθιστικό καθυστερημένο Lady Ponsonby. Σε αυτά τα δωμάτια και στους τοίχους των κλιμακοστασίων εμφανίζονται πορτραίτα και αντικείμενα με οικογενειακές συνδέσεις, συμπεριλαμβανομένου του πορτ-μπαγκάζ και των πορτρέτων του Sir Frederick Cavendish Pononby, παππού του Sir John.

Gatehouse. Φωτογραφία: Βιβλιοθήκη εικόνων Paul Highnam / Country Life

Ο Σερ Φρέντερικ μετέτρεψε το 12ο Φως Δράκοντα στο Βατερλού, αλλά δεν τραυματίστηκε και τραυματίστηκε από έναν τεχνίτη. Η ζωή του σώθηκε από έναν ιππικό γαλλικό αξιωματικό Maj de Laussat, ο οποίος τον προστατεύει και του έδωσε κονιάκ. Ακολούθησε στη συνέχεια την υγεία του στο Λονδίνο από την αδελφή του Lady Caroline Lamb, συγγραφέα του δημοφιλούς γοτθικού μυθιστορήματος Glenarvon (1816), ανιψιά της Γεωργίας, δούκισσα του Devonshire, εραστή του Byron και δυσαρεστημένη σύζυγο του μελλοντικού Πρωθυπουργού Lord Melbourne.

Τα Ponsonbys ήταν μια οικογένεια στρατιωτών και αυλικών και, μετά την αγορά του σπιτιού από τον Sir John μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Haile έγινε κάτι στρατιωτικό ιερό. Ένα από τα κτίρια της προάστρια μετατράπηκε ακόμη και σε μια "Jacobean" μεγάλη γκαλερί ως ρύθμιση για τα τρόπαια και τις σημαίες. Αυτό είναι τώρα αποσυναρμολογημένο, αλλά υπάρχουν σχέδια για την αναβίωση του ως βιβλιοθήκη χρησιμοποιώντας βιβλιοθήκες του 20ου αιώνα που αφαιρούνται από το σαλόνι ως μέρος της αποκατάστασης. Τα στρατιωτικά τρόπαια και τα ημερολόγια του πολέμου του Sir John παρουσιάστηκαν από τη χήρα του στο Εθνικό Μουσείο Στρατού.

Είσοδος. Φωτογραφία: Βιβλιοθήκη εικόνων Paul Highnam / Country Life

Ο βαθμός στον οποίο ο αρχιεπίσκοπος του Ιωάννη "ανέστειλε" το σπίτι είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Υπάρχουν κομμάτια «παλιά δρυς» που εισήγαγε ο ίδιος και είχε όλες τις επενδύσεις και το ξύλο βαμμένο σκούρο καφέ - έχει τώρα αποκατασταθεί σε ελαφρύτερους γεωργιανούς τόνους. Κάποια από τα παλιά αρχοντικά χαρακτηριστικά της αίθουσας προέρχονται από τις χαμηλές σειρές και την πύλη που δημιουργούν ένα βασικό δικαστήριο, το οποίο οφείλει πολύ στις επεμβάσεις του Sir John. Ήταν αγροτικά κτίρια του 17ου και του 18ου αιώνα: ο Sir John εισήγαγε τα παράθυρα με μολύβι, έκανε τη μακρά γκαλερί και εισήγαγε την λαξευμένη πέτρινη ασπίδα των όπλων Ponsonby πάνω από την αψίδα της εισόδου.

Σήμερα, η Haile διαβάζει κυρίως ως ένα καλά διατηρημένο γεωργιανό σπίτι κυβέρνησης Cumberland, τα κύρια δωμάτια της εποχής και ανακαινισμένα για να τονίσει τον χαρακτήρα τους του 18ου αιώνα. Πίσω από το γεωργιανό μέτωπο, η γκάμα του 17ου αιώνα καταλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό στο ισόγειο από την παλιά κουζίνα, που τώρα αποκαθίσταται ως τραπεζαρία.

Σαλόνι στον επάνω όροφο. Φωτογραφία: Βιβλιοθήκη εικόνων Paul Highnam / Country Life

Έχει ένα μεγάλο, τοξωτό πέτρινο τζάκι και ένα παράθυρο με διπλό τοίχωμα που βλέπει ανατολικά στο εσωτερικό γήπεδο, το οποίο έχει αναδημιουργηθεί μετά την απομάκρυνση ενός ανόητου μπλοκ μπάνιου του 20ού αιώνα από εκείνη την πλευρά. Οι πέτρινες σπειροειδείς σκάλες δίνουν πρόσβαση στα κύρια υπνοδωμάτια στα παραπάνω πατώματα.

Η Haile αντλεί την απόφασή της από το γεγονός ότι είναι το αρχικό σπίτι μιας οικογένειας που ανήλθε σε μία από τις μεγάλες δυναστείες της αυτοκρατορικής Βρετανίας, η οποία εκπροσωπείται στην απομακρυσμένη αγροτική προέλευσή της από την υποτιμημένη γοητεία. Η σημερινή αποκατάσταση και ανάκαμψη όχι μόνο έχει αποκαταστήσει τον οικογενειακό αυτό δεσμό αλλά έχει αναδείξει το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον αυτού του εξαιρετικού κτιρίου και έχει εξασφαλίσει το μέλλον του.


Κατηγορία:
Οι νικητές του Shed of the Year έχουν ανακοινωθεί, με τον Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, τον διαστημικό αγώνα - και ένα υπόστεγο στο πίσω μέρος ενός φορτηγού
Γιατί αγαπάμε τα τσιγγάνια μας, από τη Jilly Cooper, τον Jeremy Irons και περισσότερους ιδιοκτήτες που αγαπούν τα Heinz 57s